Honda Malaysia umum CEO baharu-Toichi Ishiyama

oleh DIANA ISMADI|
Honda Malaysia Sdn. Bhd hari ini telah mengumumkan Toichi Ishiyama telah dilantik sebagai Pengarah Urusan merangkap Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) baharu Honda Malaysia.


Ishiyama kini merupakan Presdien dan Ketua Pegawai Eksekutif di Honda Atlas Cars (Pakistan) Limited dan tugas beliau di Malaysia akan mula berkuatkuasa pada 1 November ini.
Promosi Duit Raya

Ishiyama, 48 tahun, mempunyai pengalaman selama 25 tahun dengan Honda serta pernah bertugas di Jepun, Amerika Syarikat, Thailand, Chaina dan Pakistan. Semasa bertugas di Thailand dan China, Ishiyama telah mengkaji dengan mendalam tentang pasaran automotif tempatan.

 

Toichi Ishiyama Careta


Dengan pengalaman lebih 20 tahun dalam mengkaji pasaran dan perancangan produk, Ishiyama mempunyai kelebihan kearah memastikan Honda Malaysia meneruskan momentumnya sebagai Jenama Kenderaan Bukan-Nasional nombor satu dan nombor dua dalam Jumlah Keseluruhan Industri (TIV) di Malaysia.


Hayashi pula bakal bertugas sebagai Pengurus Besar, Divisi Operasi Luar Negara (Amerika), Operasi Serantau (Amerika Utara) di Honda Motor CO., Ltd. di Jepun. 

 

Honda


Semasa tugas beliau di Malaysia, Hayashi telah berjaya mengekalkan Honda dalam kedudukannya di tempat pertama bagi pengeluar kenderaan bukan nasional dan tempat kedua dalam TIV. 


Honda Malaysia juga berjaya mencapai perkongsian pasaran tempatan tertinggi pada Mac lalu iaitu 20.5%. Syarikat ini juga merekodkan jualan sebanyak 100,000 bagi tempoh April 2016 hingga Mac 2017 serta meraikan produksi unit yang ke 600,000. 

Add new comment

banner articles

Berita Berkenaan

Berita Global
  Model ini muncul tanpa riuh dan selepas itu mengejutkan banyak pihak. Model ini tampil bersahaja…
Berita Global
Nampaknya Honda akur dengan janjinya dan model dengan enjin 300 cc itu akan dilancarkan di US bulan…
Berita Domestik
Sebanyak 71,315 buah kenderaan masih lagi tidak menukar beg udara Takata mereka. Ini melibatkan…