32,000 kenderaan masuk Port Dickson

oleh SALINA JALIL|
gambar ihsan dari Bernama
Aliran trafik di daerah ini sesak sejak Jumaat lepas berikutan pertambahan kenderaan sempena cuti persekolahan.


Ketua Polis Daerah Port Dickson, Superintendan Aidi Sham Mohamed berkata, kenderaan yang masuk ke daerah ini pada hujung minggu boleh mencecah 32,000 kenderaan.
PERODUA MREC Banner Campaign February 2024
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 01

 

"Antara punca lain kesesakan lalu lintas yang dikenal pasti adalah terdapat ekspo di Dataran Telok Kemang. Kenderaan keluar masuk di lokasi tersebut selain aktiviti pantai yang kekurangan kawasan parkir mendorong pengunjung meletak kenderaan di bahu jalan.


"Bagaimanapun, pihak polis tidak membuat lencongan di sepanjang jalan pantai memandangkan bentuk jalan yang sehala dan laluan selorong serta tiada jalan alternatif," katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Ahad.

 

Bagaimanapun beliau berkata, terdapat jalan alternatif di laluan Bypass Pasir Panjang untuk kenderaan menghala ke Telok Kemang.


"Polis trafik dengan kekuatan 15 pegawai dan anggota ditugaskan di lampu isyarat 'hotspot' iaitu di Sua Betong dan Sirusa.

 

"Selain itu, polis dari Unit Polis Pelancong seramai 19 orang turut ditugaskan untuk melakukan rondaan dan pantauan di kawasan-kawasan tumpuan," katanya.

 

Sehubungan itu, Aidi Sham menasihatkan orang ramai supaya sentiasa mematuhi undang-undang dan peraturan jalan raya bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini.

 

 

 

Sinar Harian
 

Berita Berkenaan

Berita Domestik
"Mangsa berusia 24 tahun memandu kereta jenis Nissan Almera dikatakan dari arah Johor Bharu…
Berita Domestik
  "Bertindak atas maklumat itu, seramai 15 anggota terlibat dalam operasi yang dilaksanakan pada…
Berita Domestik
  "Berdasarkan rakaman video itu menunjukkan kereta tersebut dipandu melawan arus dari arah Teluk…