AirAsia pertimbang naikkan harga tambang

oleh SALINA JALIL|
Syarikat penerbangan tambang rendah, AirAsia Bhd sedang mengkaji kemungkinan kenaikan kadar tambangnya pada masa depan berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).


Pengerusinya, Datuk Kamarudin Meranun, berkata buat masa ini, syarikat masih dalam perbincangan sama ada terdapat keperluan yang mendesak bagi AirAsia untuk menaikkan kadar tambangnya pada masa depan.
BHPETROL Euro5 Diesel MREC Banner Campaign Sep 2023

 

"Kalau ada (kenaikan tambang), ia takkan ketara. Buat masa ini, kita tidak tahu secara tepat jumlah kenaikan tambang penerbangan (sekiranya ada) kerana kita masih belum mengetahui jumlah pesawat AirAsia yang dibenarkan untuk beroperasi sepanjang PKPB ini," katanya kepada pemberita selepas pelancaran kempen 'Derma Dengan Ikhlas' semalam.

 

Pada Selasa, beberapa syarikat penerbangan tempatan mengingatkan bahawa penumpang dijangka perlu membayar lebih 50 peratus untuk kadar tambang udara jika penjarakan sosial dikuatkuasakan dalam pesawat, seperti yang dicadangkan oleh Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) berikutan COVID-19.

 

Malaysian Airlines Bhd dan Malindo Air bersetuju dengan cadangan itu yang memerlukan penjarakan sosial dalam kalangan penumpang yang akan menaikkan kadar tambang udara sehingga 54 peratus.

 

Malaysia Airlines berkata, ini dapat dilihat di Thailand selepas kerajaannya menetapkan tempat duduk kosong antara penumpang, menaikkan kadar tambang domestik lebih 50 peratus.

 

"Kami akan terus memacu harga yang dinamik bergantung kepada kapasiti dan permintaan. Promosi akan ditentukan dari semasa ke semasa dan apabila dilaksanakan. Kami menjangka pelanggan akan lebih peka mengenai keselamatan," katanya dalam laporan berita semalam.

 

Kamarudin berkata, kenaikan kadar tambang penerbangan tertakluk kepada kos dan AirAsia akan cuba sedaya-upaya untuk tidak menaikkannya untuk tidak membebankan penumpang.

 

"Hasrat kita untuk menyambung semula penerbangan bagi memastikan operasi syarikat terus berjalan dan bukan kerana mahu mendapatkan keuntungan, berikutan dalam situasi yang mencabar sekarang, memang sukar untuk syarikat penerbangan membuat keuntungan.

 

"Namun, asalkan kita dapat membiayai kos-kos pengurusan seperti kos penyelenggaraan dan sebagainya, itu sudah memadai," katanya.

 

Beliau berkata, operasi syarikat penerbangan tertakluk kepada arahan kerajaan dan setiap perancangan yang dirangka perlu mengikut serta selari dengan keputusan dan pengumuman yang dibuat oleh kerajaan, terutama dalam tempoh PKP.

 

"Oleh itu, apabila kita telah membuat sesuatu perancangan dan pengumuman yang dibuat oleh kerajaan tidak selari dengan perancangan, kita terpaksa mengubah perancangan tersebut," katanya.

 

 

 

 

sumber: BH

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Menurut laporan FMT, syarikat itu telah memfailkan saman terhadap AirAsia tahun lalu, mendakwa…
Informasi
  Menurutnya penerbangan ke/dari Quanzhou akan bermula semula dua kali seminggu, manakala ke/dari…
Berita Domestik
  "Jumlah tempat duduk tersedia ialah 11,400,” katanya pada sidang media  pada Selasa, selain…