Anak Kedah ketuai pasukan rekabentuk Myvi 2017

oleh HEZERI SAMSURI|
Perodua memang sentiasa berahsia dan merendah diri.

Semuanya bersebab kerana industri automotif sentiasa dahagakan kepakaran-kepakaran dan kakitangan Perodua ialah antara yang paling laku di dalam pasaran kerjaya kerana semua orang tahu akan disiplin kerja dan kualiti produk yang dihasilkan oleh kilang di Rawang itu.
AION MREC Banner Campaign May 2024

 

Namun begitu, Muhamad Zamuren Musa tetap setia bersama Perodua. Sudah lebih 20 tahun bersama syarikat itu, Zamuren kini bergelar Timbalan Pengurus Besar untuk bahagian R&D Styling Design.

Anak kepada tiga orang cahaya mata ini berasal dari Sungai Petani dan bersekolah di SMK Khir Johari SP.

Kemudian beliau menyambungkan pelajaran beliau ke UiTM Shah Alam di fakulti Art & Design dalam jurusan Industrial Design.

 

Projek pertama Zamuren sebenarnya ialah Perodua Kelisa dan beliau kemudiannya terbabit dengan semua produk-produk Perodua.

Untuk Myvi 2017, Zamuren berkata rekabentuk yang dipilih berlainan dari rekabentuk produk Perodua yang lain.

"Perodua ialah sebuah syarikat pengeluar kereta kompak. Kerana itu, kami tidak boleh menghasilkan rekabentuk yang sama untuk semua model kami," terang Zamuren bila ditanya akan rekaaan Myvi 2017 ini.

 

Contoh yang diberikan oleh Zamuren ialah Mazda, di mana Mazda mampu menggunakan "design language" yang sama kerana Mazda menghasilkan pelbagai genre kenderaan dan pelbagai saiz.

"Jika konsep itu digunakan oleh Perodua, kesemua kereta kami akan nampak sama kerana saiz yang kompak."

"Setiap tahun, Perodua menjual 200,000 kenderaan. Bayangkan 200,000 kenderaan baharu setiap tahun yang mempunyai bentuk yang sama."

 

 

grille myvi

 

"Kerana itu, Myvi diberikan bentuk baharu. Masih ada design language yang sama tetapi ia tidak serupa sepenuhnya," terang Zamuren.

Di dalam semua projek, pasti akan ada masalah dan masalah utama yang dihadapi oleh pasukan Zamuren ialah untuk menerangkan kepada pemimpin tertinggi syarikat mengapa rekabentuk itu dipilih.

"Seorang designer yang baik mampu menerangkan kenapa rekabentuk itu dibuat sedemkian rupa," nasihat beliau.

 

 

Zamuren mengetuai sepasukan designer Perodua untuk Myvi 2017 ini. 

"Pasukan kami memang semuanya orang Malaysia dan semuanya belajar di dalam Malaysia. Ada dari UiTM, UIA, USM, UTM dan sebagainya," ujar Zamuren. 

Careta akan menemuramah Zamuren di masa hadapan agar pengalaman beliau mampu membantu golongan muda yang mahu kerjaya seperti beliau.

Tahniah Zamuren dan team mates!

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Menurut Perodua, Myvi Conversion itu bukanlah satu produk yang siap untuk dijual, atau akan dijual…
Berita Domestik
Umum mengetahui bahawa Perodua sudah menyahut cabaran kerajaan untuk menghasilkan sendiri EV mereka…
Berita Domestik
Pada 3 Mei 2024, Perodua telah memperkenalkan kereta model Alza AV dan H serta Axia AV dan G ke…