Apa kita boleh lakukan untuk mengurangkan kemalangan jalan raya?

oleh Firdaus Razani|
Negara maju seperti UK biasanya mengalami penurunan dalam kemalangan lalu lintas selama bertahun-tahun. Malaysia, bagaimanapun, nampaknya menentang konvensyen tersebut.

Angka polis menunjukkan terdapat sejumlah 6,433 kematian di jalan raya tahun lepas, jumlah tertinggi pernah dilaporkan, manakala 598,635 kemalangan yang dicatatkan memecahkan rekod baharu.

 

fmt

 

Pernahkah anda melihat video viral ujian memandu JPJ, di mana seorang gadis terpaksa menyentuh dan memanggil nama bahagian kereta seperti lampu depan dan lampu belakang?

Jika ini adalah jenis ujian memandu yang telah dimandatkan oleh JPJ, maka boleh hairankah mengapa kemalangan maut meningkat?

Malaysian Institute of Road Safety Research (Miros) telah menekankan bahawa kesilapan manusia adalah faktor penyumbang penting kepada kematian trafik di Malaysia, seperti juga Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Lebuhraya Kebangsaan AS.

Penyelesaian jangka panjang adalah untuk meningkatkan standard ujian pemanduan untuk memastikan pemandu dilatih dan diuji secukupnya mengenai kemahiran dan pengetahuan pemanduan.

JPJ beberapa tahun lalu telah mengumumkan beberapa rancangan tentang menjalankan ujian pemanduan dalam persekitaran maya.

Bercakap mengenai populisme, kerajaan telah membuat keputusan logik untuk memperuntukkan subsidi tol RM37 juta kepada dua hari sebelum Hari Raya.

Ini akan memanjangkan puncak trafik keluar kepada tiga hari, dari Ahad hingga tengah malam Selasa.

Terdapat banyak faktor utama lain yang boleh ditangani oleh rakyat Malaysia, perkhidmatan awam, korporat dan entiti lain untuk mengurangkan kematian akibat trafik.

Meminimumkan penggunaan telefon bimbit semasa memandu boleh mengurangkan jumlah kemalangan lalu lintas dengan serta-merta.

 

fmt

 

Pemanduan terganggu, memandu laju, pemanduan terjejas (seperti memandu di bawah pengaruh alkohol atau dadah), pemanduan agresif, keletihan, dan kegagalan am untuk mematuhi undang-undang jalan raya adalah punca serta-merta kematian jalan raya.

Kita boleh melakukan lebih banyak usaha untuk memupuk sikap mengutamakan keselamatan.

Sesetengah syarikat dalam industri minyak dan gas yang mengutamakan keselamatan secara khusus melarang pekerja mereka menghantar mesej teks semasa memandu.

Shell Malaysia adalah antara yang pertama melaksanakan larangan ini ke atas pekerjanya sebagai sebahagian daripada garis panduan keselamatan dan kesihatan pekerjaannya.

Memerhatikan bagaimana terdapat pemandu bas ekspres yang boleh diperhatikan menggunakan telefon bimbit semasa memandu sehingga hari ini, saya tertanya-tanya adakah Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) dan syarikat bas ekspres boleh bekerjasama lebih rapat dan melakukan lebih banyak lagi untuk melindungi keselamatan penumpang.

Dan bagaimana pula dengan platform e-hailing seperti Grab, Lalamove, dan Foodpanda yang meningkatkan keselamatan penunggang motosikal e-hailing mereka melalui penggunaan teknologi telefon pintar untuk mengesan penunggangan yang terganggu?

 

fmt

 

Adakah polis mengumpul data mengenai penggunaan telefon bimbit oleh penunggang motosikal e-hailing, seperti menangkap mereka?

Tidak, ia jelas bahawa penunggang e-motosikal ini memerlukan telefon pintar mereka untuk menavigasi dan mencari alamat.

Dan Polis Malaysia penuh belas kasihan, jadi anda tidak boleh menyalahkan mereka sepenuhnya.

Mungkin Perkeso, Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM) dan pemilik platform e-hailing boleh mengumpulkan dana untuk melengkapkan penunggang e-hailing dengan topi keledar fon kepala yang dilengkapi Bluetooth.

 

fmt

 

Dengan sambungan ke perisian navigasi Waze atau Google Maps, penunggang boleh mendengar gesaan dan tidak terganggu dengan melihat telefon. Mereka harus memerhati lalu lintas dan menunggang secara defensif.

Dalam senario itu, polis akan mencari kekuatan moral untuk menguatkuasakan undang-undang ke atas penunggangan yang terganggu dan orang ramai tidak akan mengadu bahawa polis tidak menguatkuasakan undang-undang ke atas penunggang e-hailing.

Memandangkan kita melihat hampir 65 peratus daripada kematian trafik adalah penunggang motosikal dan belia, maka kementerian yang berkaitan harus mengatur pihak berkepentingan untuk menyebarkan mesej keselamatan jalan raya dengan berkesan.

Adakah kita cukup untuk melabur dalam langkah menenangkan lalu lintas dan menaik taraf bahagian jalan yang berisiko tinggi?

Kamera kelajuan berkedudukan menonjol sangat berguna untuk meyakinkan pengguna jalan raya untuk mematuhi had laju.

Salah satu teori ke arah mengurangkan kematian trafik adalah mengenai penggunaan pengangkutan awam.

Kementerian Pengangkutan bermurah hati dengan membenarkan lebih banyak perkhidmatan bas ekspres semasa cuti puncak seperti Hari Raya Puasa yang semakin hampir.

 

fmt

 

Tetapi mengapa satu lagi entiti kerajaan, KTM, tidak boleh menggandakan atau tiga kali ganda perkhidmatan ke utara semasa musim puncak?

Pelan tindakan keselamatan jalan raya adalah untuk majikan memainkan peranan yang lebih besar untuk melengkapkan usaha kerajaan.

“Ini kerana terdapat lebih banyak ikatan antara majikan dan pekerja berbanding agensi kerajaan tanpa nama,” kata Profesor Kulanthayan KC Mani, ketua jabatan kesihatan masyarakat Universiti Putra Malaysia dan pengerusi pakatan global NGO keselamatan jalan raya.

Apakah yang perlu disasarkan oleh majikan mengenai budaya keselamatan jalan raya di persekitaran mereka?

 

Artikel asal ditulis oleh Yamin Vong, Free Malaysia Today

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Muhammad Farhan Dagang, 29, dari Masai, Johor, yang mengalami kecederaan parah disahkan meninggal…
Berita Domestik
Ketua Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Sarifudin…
Berita Domestik
Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak, Sabarodzi…