Beam Mobility jelaskan mengenai 4 skuter elektriknya yang terlibat kebakaran

oleh Danial Yasin Suhaimi|
Berhubung kejadian kebakaran 13 buah motosikal dan 4 buah skuter elektrik di hadapan KLCC semalam, Beam Mobility telah mengeluarkan kenyataan mengenai 4 buah e-skuter miliknya yang terlibat dalam kejadian.
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 01
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 02

Beam menyatakan perasaan lega kerana tiada orang yang tercedera dalam kejadian itu, dan mereka akan kekal bekerjasama dengan pihak berkuasa yang berkaitan sepanjang penyiasatan melibatkan kebakaran tersebut.

Kebakaran di lokasi berjaya dipadamkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat, yang memastikan Beam sentiasa dikemas kini pada setiap langkah proses, Polis Diraja Malaysia juga masih mengumpul bukti daripada semua pihak dan kes itu masih dalam siasatan.

Sebagai pengendali yang bertanggungjawab, Beam segera ke lokasi kejadian untuk melaksanakan sendiri penyiasatan.

Setelah diperiksa, Beam menyatakan bahawa semasa e-skuter itu terperangkap dalam kebakaran, kerosakan yang berlaku tidaklah seteruk kerosakan yang dialami oleh 13 motosikal lain.

 

2

 

Beam turut mengesahkan bahawa e-skuter mereka tidak mengalami "kerosakan menyeluruh"  berbanding dengan 13 motosikal lain.

Walaupun ia mengesahkan bahawa e-skuter Beam diperbuat daripada kualiti tertinggi, ia juga menunjukkan bahawa e-skuter mereka bukanlah punca kebakaran dan hanyalah kerosakan cagaran dalam kejadian malang itu.

Keselamatan adalah keutamaan tertinggi untuk Beam, oleh itu mereka menggunakan perkakasan teknologi dan gred badan yang paling tinggi (Aircraft Gred Aluminium) untuk memastikan ketahanan.

Bateri yang dipasang pada setiap e-skuter Beam juga dilengkapi pensijilan keselamatan antarabangsa untuk memastikan standard keselamatan tertinggi.

Disebabkan kejadian kebakaran baru-baru ini, Beam Mobility telah berkongsi mengenai ciri teknologi keselamatan yang ada pada e-skuter mereka, antaranya ialah:

  • Campuran teknologi dan perkakasan gred tertinggi untuk keselamatan penunggang.
  • Badan e-skuter diperbuat daripada aluminium gred pesawat yang memastikan ia bukan sahaja tahan pelbagai keadaan persekitaran, tetapi juga secara drastik mengurangkan kemungkinan pecah, karat dan kemek.
  • Dikuasakan oleh bateri yang telah menjalani ujian ketat termasuk keadaan kebakaran yang melampau.
  • Dilengkapi dengan peranti IoT dengan keupayaan GPS peneraju industri
  • Peranti IOT yang sama juga membenarkan Beam untuk menetapkan had kelajuan, geofencing dan memantau fungsi e-skuter dalam talian.
  • Mempunyai ID kenderaan unik yang diletakkan di hadapan dan belakang supaya ia boleh dikenal pasti secara fizikal.

 

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Memanfaatkan saiz e-skuter yang mudah diakses, lebih ramai rakyat Malaysia mula menggunakannya…
Berita Domestik
Ia dilihat sebagai pengenalan kaedah bagi mempunyai potensi untuk mereka bentuk semula sepenuhnya…
Berita Domestik
Perjalanan sepanjang Ramadhan kini lebih mudah dengan memanfaatkan kelebihan e-skuter Beam yang…