BPMB LABUR SEBANYAK RM2.7 BILLION KEPADA PROLINTAS UNTUK PENSTRUKTURAN SEMULA

oleh Firdaus Razani|
Baru-baru ini, Bank Pembangunan Malaysia Berhad (BPMB) mengumumkan pemberian kemudahan Pembiayaan Aset Tawarruq berjumlah RM2.7 bilion kepada Prolintas Managers Sdn Bhd yang juga merupakan syarikat milik penuh Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (PROLINTAS).
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Pelaburan tersebut adalah penting untuk membantu Kumpulan PROLINTAS dalam penstrukturan semula komprehensifnya yang melibatkan empat konsesinya, iaitu :

-Lebuhraya Bertingkat Ampang – Kuala Lumpur (AKLEH),

-Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE),

-Lebuhraya Kemuning – Shah Alam ( LKSA)

-Kajang Dispersal Link Expressway (SILK)

 

Inisiatif penstrukturan semula konsesi tersebut adalah untuk memastikan kemampanan dan kemampuan lebuh raya, dengan kadar tol yang lebih rendah kepada pengguna.

Penstrukturan semula PROLINTAS yang berjaya dengan mengutamakan keselamatan dan teknologi telah membantu dalam kecekapan operasi.

Seterusnya, membolehkannya mengekalkan pulangan pelaburan yang mampan dan hasil yang baik kepada pelabur selepas pengurangan kadar tol.

 

PROLINTAS

 

Ketua Pegawai Eksekutif BPMB, Roni Abdulwahab menekankan tentang komitmen BPMB untuk memberi impak kepada pembangunan negara dan peranan kitaran balas untuk memperkukuh pelaburan infrastruktur jangka panjang.

“Memandangkan peranan penting mereka dalam sistem jalan lingkaran luar Kuala Lumpur, lebuh raya ini memainkan peranan penting dalam menghubungkan komuniti dengan bandar satelit dan hab ekonomi di Lembah Klang.” kata Roni.

Ketua Pegawai Eksekutif PROLINTAS, Datuk Mohammad Azlan Abdullah berbesar hati untuk bekerjasama dengan BPMB dalam inisiatif pembiayaan ini dan komited untuk menyediakan perkhidmatan lebuh raya yang terbaik.

“Pembiayaan daripada BPMB mengukuhkan keupayaan kami untuk memudahkan modal pembangunan ekonomi, menyusun semula hutang kami sambil terus menawarkan perhubungan bandar yang dipertingkatkan dan merealisasikan misi kami untuk menjadi laluan pilihan penumpang.”

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Menurut PROLINTAS, pihak mereka masih belum menerima sebarang laporan daripada mangsa dan…
Berita Domestik
  Penutupan itu akan dilaksanakan bermula jam 5.00 petang, 3 Februari 2024 sehingga 2.00 pagi, 4…
Berita Domestik
Program tersebut merupakan inisiatif bersama masyarakat menerusi Program Tuisyen Pintar Yayasan…