Buat ujian kendiri COVID-19 sebelum boleh balik kampung - KJ

oleh Mohamad Hanif|
Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin menyarankan mereka yang ingin pulang ke kampung agar menjalani ujian kendiri Covid-19, sebelum melakukan perjalanan rentas negeri.
NISSAN MREC Banner Campaign Mar

Beliau berkata, mereka yang berada dalam persekitaran mobiliti tinggi dan bertemu orang ramai digalakkan membuat ujian Covid-19 secara berkala.

Khairy menerusi ciapannya di Twitter hari ini, berkata hanya berbaki 1.6% sebelum Malaysia mencapai sasaran 90% vaksinasi penduduk untuk membuka sempadan negeri.

“Kini Kementerian Kesihatan sudah beralih ke ujian simptomatik…jika anda ingin pulang ke kampung menziarahi orang tua, lakukanlah ujian air liur RTK. Jaga keselamatan mereka,” katanya.

Berdasarkan portal COVIDNOW, sebanyak 88.4% atau 20,698,852 golongan dewasa di negara ini telah melengkapkan vaksinasi masing-masing setakat semalam, tinggal kurang 2% untuk mencapai sasaran 90%.

Pada 22 September lalu, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob berkata, aktiviti merentas negeri akan dibenarkan apabila mencapai 90% golongan dewasa melengkapkan vaksinasi Covid-19 mereka.

Dalam ciapan lain, Khairy berkata, apabila negara memasuki fasa endemik, semuanya bergantung kepada tanggungjawab dan tingkah laku individu itu sendiri.

“Apabila kita memasuki fasa endemik, kita tidak boleh melakukan seperti sekatan jalan raya untuk melihat sekiranya anda sudah lengkap divaksin atau belum. Saya percaya kita boleh menghadapi cabaran dalam #ReopeningSafely,” katanya.

Sumber: Free Malaysia Today

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  "Jumlah tempat duduk tersedia ialah 11,400,” katanya pada sidang media  pada Selasa, selain…
Berita Global
Tindakan lelaki itu kemudian memaksa isterinya berjalan sejauh lebih 19.31 km untuk meminta bantuan…
Informasi
  "Pengguna yang memilih menggunakan RFID juga perlu memastikan masuk dan keluar dari lebuh raya…