CCTV pantau kegiatan buang sampah di laluan Kuala Lipis - Gua Musang

oleh Penyumbang Rencana|
Antara imej yang berjaya dirakam menerusi CCTV terbabit. Foto SWCorp Pahang
Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) Pahang mengambil inisiatif memasang kamera litar tertutup (CCTV) di beberapa lokasi panas sepanjang laluan Lingkaran Tengah Utama (LTU) Kuala Lipis - Gua Musang sejak awal bulan ini.

Pengarahnya, Sharudin Hamid berkata, ia bagi mengatasi isu pembuangan sampah serta kesalahan lain yang dilakukan oleh pengguna jalan raya terutamanya pada waktu puncak seperti musim perayaan dan cuti persekolahan.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Menurutnya, setiap tindakan pengguna yang tidak bertanggungjawab dengan membuang sampah merata-rata akan diperhatikan melalui CCTV.

"Pihak SWCorp juga telah bekerjasama dengan Majlis Daerah Lipis (MDL) untuk mengenal pasti individu yang melakukan kesalahan terutama membuang sampah merata-rata di laluan tersebut.

"Tindakan penguatkuasaan boleh diambil sekiranya pengguna jalan raya masih berdegil dan tidak mengambil serius perkara ini," katanya.

Tambah beliau, tindakan kompaun dan notis amaran boleh dikenakan pada bila-bila masa jika berlaku kesalahan berulang.

Sharudin berkata, pihak Alam Flora Lipis juga telah menjalankan tanggungjawab sosial korporat (CSR) dengan menyediakan tong sampah di lokasi panas untuk kemudahan pengguna jalan raya membuang sampah sempena Aidiladha.

Sementara itu, Yang Dipertua MDL, Datuk Mohd Hafizi Ibrahim berkata, masih terdapat segelintir pengguna yang tidak bertanggungjawab dikesan menerusi CCTV terbabit sejak beberapa hari lalu.

"Ada yang buang sampah, air kencing tepi jalan dan ada juga amalkan sikap bertanggungjawab membuang di tong yang disediakan.

"Kita berharap isu lambakan sampah di tepi jalan sebelum ini tidak lagi berlaku, kesian dengan petugas-petugas yang membersihkan lokasi terlibat," katanya.

 

Sinar Harian

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Beliau memaklumkan di Kelantan terdapat 48 stesen minyak dalam radius 20 kilometer (km) dari…
Berita Domestik
Ia bertujuan untuk merakan kesalahan trafik dengan lebih teliti, seperti yang dijelaskan oleh…
Berita Global
Untuk memudahkan kerja, ada di antara mereka yang lebih gemar memilih waktu yang bersesuaian dan…