COVID-19: Perlumbaan F1 dijangka berlangsung bulan Julai tetapi secara tertutup

oleh SALINA JALIL|
Bos Formula Satu (F1), Ross Brawn berkata saingan perlumbaan musim 2020 dijangka bermula di Eropah dan kemungkinan besar berlangsung tanpa kehadiran penonton selepas ditangguhkan susulan pandemik COVID-19.


Sebelum ini, Grand Prix (GP) Kanada menjadi perlumbaan terbaru yang terpaksa ditunda akibat wabak berkenaan sekali gus menyaksikan sembilan perlumbaan awal bagi musim 2020 sudah dibatalkan atau ditangguhkan.

 

Brawn, berkata pihaknya sedang berusaha bagi memastikan kempen musim ini dapat diteruskan secepat mungkin sekali gus memberi sedikit hiburan kepada peminat dalam tempoh sukar ini.

 

"Perjalanan pasukan dan perjalanan untuk semua orang yang terbabit akan menjadi salah satu isu besar," kata Brawn kepada Sky Sports.

 

"Kemungkinan besar Eropah akan menjadi permulaan perlumbaan bagi musim ini.

 

"Kita akan mempunyai persekitaran yang sangat tertutup yang mana pasukan tiba menerusi penerbangan disewa khas, kami hantar mereka ke litar, kami pastikan semua orang menjalani ujian saringan dan tidak mendatangkan risiko kepada orang lain.

 

ross brawn

 

"Kami pernah berlumba tanpa kehadiran penonton dan ia bukan sesuatu yang kami mahukan tetapi ia lebih baik berbanding tiada perlumbaan langsung. 

 

"Kita perlu ingat jutaan peminat yang menonton perlumbaan secara langsung di rumah."

 

Dalam pada itu, Brawn, berkata pihaknya menjangkakan sebanyak 18 hingga 19 perlumbaan boleh berlangsung untuk kalendar musim ini jika ia dapat bermula pada Julai.

 

"Lapan perlumbaan adalah jumlah minimum untuk menobatkan pemandu sebagai juara dunia menurut perlembagaan FIA.

 

"Kita boleh dapat lapan perlumbaan jika bermula pada Oktober. Jadi, jika kamu mahukan kepastian bila F1 akan kembali diteruskan, ia mungkin Oktober.

 

'Namun, jika perlumbaan boleh bermula pada awal Julai, kita boleh dapat 19 perlumbaan untuk musim ini," katanya.

 

 

FiA

Berita Berkenaan

Berita Global
Menurut laporan Sinar Harian yang memetik Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kesihatan Awam,…
Berita Global
Peraturan baharu itu akan berkuatkuasa bermula hari ini (Ahad) seperti yang dimaklumkan oleh Pihak…
Berita Domestik
Menurut presiden Persatuan Peniaga Aksesori Automotif Malaysia, Lim Bee Choo berkata, keadaan itu…