FORKLIFT PANDU SENDIRI BAKAL GANTI PEMANDU MANUSIA?

oleh Firdaus Razani|
Kekurangan pemandu Jepun kini mendorong inovasi di gudang Persaingan Jepun-China yang semakin hangat dalam forklift autonomi untuk kegunaan logistik.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Jurutera syarikat Mitsubishi Logisnext berkata, beliau menerima banyak pertanyaan mengenai forklift model pandu sendiri, walaupun harganya beberapa kali lebih tinggi daripada versi konvensional.

Syarikat pembuat forklift dari Jepun itu turut berkata bahawa, pelanggan atau pengurusan gudang mempunyai bilangan forklift namun mereka tidak dapat mencari operator untuk memandunya.

Walaupun forklift bersaiz sederhana biasa dijual pada harga kira-kira 2 juta yen (RM63,000), sebuah forklift tanpa pemandu berharga sehingga 15 juta yen (RM470,000), termasuk pemasangan infrastruktur rangkaian di dalam kilang.

Menurut Pemaju Produk di Mitsubishi Logisnext, Masafumi Monchi, sebelum ini pengendali gudang pernah menolak tanda harga yang tinggi, namun kali ini mereka telah mempertimbangkan semula.

"Sesetengah pelanggan kami amat mengambil berat tentang apa yang dipanggil 'masalah 2024,'" kata Monchi, beliau merujuk kepada penguatkuasaan peraturan lebih masa yang lebih ketat di Jepun mulai 1 April.

Tokyo kelihatan untuk menggalakkan keseimbangan kerja dan kehidupan yang lebih baik, tetapi langkah itu dijangka memburukkan lagi kekurangan buruh yang sudah teruk dalam logistik.

Kerajaan Jepun menganggarkan penguatkuasaan yang lebih ketat akan mewujudkan kekurangan 14 peratus dalam kapasiti trak di seluruh negara tahun ini dan 34 peratus pada fiskal 2030.

Forklift pandu kendiri Mitsubishi Logisnext memancarkan laser inframerah 360 darjah dan menerima pantulannya untuk memeriksa lokasinya di dalam kilang, sambil turut menggunakan penderia lain untuk mengesan sebarang objek yang menghalangnya.

Pengendali manusia duduk di dalam bilik kawalan akan memberi arahan untuk memindahkan kargo.

Sehingga 20 forklift autonomi berfungsi sendiri, setiap satu menentukan laluan yang mengelakkan perlanggaran dengan yang lain.

Syarikat itu turut mempertingkatkan teknologi penderiaannya yang cukup untuk membolehkan forklift pandu sendiri bergerak pada kelajuan yang sama seperti forklift krew biasa.

 

Laporan penuh di Nikkei Asia

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  "Siasatan mendapati terdapat seorang lelaki memandu sebuah 'forklift' milik pasar raya berkenaan…