Gambar intip: Honda Civic generasi baharu dikesan

oleh Mohamad Hanif|
Jika semalam kita telah pun melihat kelibat teaser generasi baharu sedan Honda Civic, kali ini kelibat model ujian sedan segmen C tersebut telah pun dikesan diuji di atas jalan raya di Jerman.
Modenas

 


Walaupun masih sarat dengan pelekat samaran, sedan itu membawakan garis badan yang hampir serupa seperti yang diperlihatkan menerusi gambar paten yang terdedah beberapa ketika yang lalu.

Tidak seperti Honda Civic FC sedan yang hadir dengan rekaan ala-ala fastback, sedan generasi baharu ini dilihat membawakan rekaan sedan yang lebih normal - lihat garis but belakang yang lebih panjang.

 


Rekaan lampu hadapan juga serba baharu dengan garis lampu DRL LED yang lebih jelas, diikuti dengan rekaan lampu kabus berbentuk bulat.

Di bahagian belakang, rekaan lampu LED berbentuk L terbalik itu dilihat menggantikan peranan lampu berbentuk C (ketam) pada model sedia ada.

Apa yang tidak diketahui adalah nadi yang bakal menduduki perut Civic generasi baharu ini, adakah ia akan menampilkan nadi serba baharu atau kekal dengan penggunaan enjin sedia ada.

 


Untuk pasaran Malaysia, Civic generasi terkini datang dengan enjin 1.5 liter turbo empat silinder sebaris dengan kuasa setinggi 173 PS dan 220 Nm digandingkan dengan transmisi CVT.

Sebagai makluman, Honda Civic Prototype ini akan diperlihatkan secara rasmi pada 17 November ini, sementara model produksi dijangka akan dilancarkan bermula tahun hadapan.

 


Sumber gambar: CarScoops

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Global
Kelibat model ujian SUV Ferrari tersebut telah pun dikesan semenjak penghujung tahun lalu, dan ia…