HAYDEN HAIKAL RAIH KEMENANGAN PERTAMA GT4 DI THAILAND

oleh Firdaus Razani|
Pelumba Malaysia, Hayden Haikal membuktikan kebolehannya dalam Kejuaraan Siri Super Thailand apabila meraih kemenangan dalam pemanduan pertamanya dalam Mercedes-Benz AMG GT4.

Kemenangan itu juga memberikan pasukan baharu dari Malaysia, Racing Aurora kemenangan pertama Kelas GT4 dan antarabangsa.

Pelumba berusia 19 tahun itu menamatkan perlumbaan 1 jam + 1 pusingan di sekitar Litar Antarabangsa Chang sejauh 4.554km, 26 saat di depan pesaing terdekatnya K. Kantadhee dalam Porsche Cayman GT4 RS Clubsport.

 

GT4

 

Setelah bertanding dan mendapat tempat ke-3 dalam Kelas Super Eco 30 minit lebih awal, Hayden menyertai perlumbaan Super Series Supercar GT4 27 minit selepas permulaan, mengambil alih daripada rakan sepasukan, Peter Hackett.

Sehingga ketika itu, Kantadhee telah mendahului dengan kelebihan 8 saat.

Dalam satu siri acara yang berlaku semasa perhentian itu, Kantadhee AAS Motorport mengambil lebih masa di pitstop kerana mekanik berusaha untuk menanggalkan balutan yang dilapisi pada bonetnya.

 

GT4

 

Manakala seorang lagi pesaing, pasangan ZW Zoomies, P. Prakhun dan A. Warren dalam Porsche Cayman GT4 RS Clubsport yang lain telah dikenakan penalti 2 saat kerana melanggar had masa hentian pit minimum.

Tidak menyedari kejadian ini, Hayden menimbun tekanan di kelompok pek GT4 seterusnya menjarakkan pendahuluannya dari hanya 8 saat dari pihak lawannya.

“Menarik tugas berganda (bertanding dalam Kelas Super Eco dan GT4) dan memenangi perlumbaan pertama saya dalam GT4 hanyalah satu perasaan yang luar biasa dan saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Peter (Hackett), Racing Aurora dan penaja kerana membuat semua ini,” kata Hayden.

 

GT4

 

"Saya berharap ini menjadi permulaan musim yang kukuh untuk kedua-dua pasukan dan saya."

Perlumbaan 2 (Ahad 5 Mei) akan menyaksikan Hayden memulakan perlumbaan sebelum diserahkan kepada Hackett, yang merupakan juara Formula 3 Australia 2001.

Berita Berkenaan

Sukan Bermotor
Beliau berjaya memenangi perlumbaan pada hari pertama dan menduduki tempat ketiga pada hari…
Sukan Bermotor
Ini bukanlah perlumbaan antarabangsa pertama bagi Hayden, dia sebelum ini telah mempamerkan aksi…