Jaguar Land Rover bakal dijenamakan sebagai JLR

oleh Danial Yasin Suhaimi|
Jenama Jaguar Land Rover merancang untuk menamakan semula syarikat mereka secara rasmi sebagai "JLR" dan mencipta jenama tersendiri baharu yang akan menekankan ekuiti nama dan memfokuskan semula penawaran kenderaannya.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Secara ringkasnya, syarikat milik India yang berpangkalan di Britain itu akan berpecah kepada empat jenama berasingan iaitu Range Rover, Discovery, Defender dan Jaguar.

Walaupun peralihan ini nampaknya pada asasnya merupakan fungsi simpan kira pemasaran dan pengedar, sebab yang terlalu banyak adalah untuk memberikan beberapa jenama lebih keterlihatan.

 

2

 

Ketua pegawai kreatif JLR, Gerry McGovern berkata, "Realitinya Range Rover adalah jenama dan begitu juga Defender, pelanggan mengatakan mereka memiliki Range Rover. Dalam kemewahan, anda memerlukan kejelasan mutlak."

"Land Rover Range Rover SV Autobiography tidak memenuhiya. Kami suka Land Rover, tetapi tidak ada ekuiti sebanyak Range Rover, dan Defender meningkat secara besar-besaran.”

Menurut CEO JLR, Adrian Mardell,  usaha itu adalah rancangan untuk mencipta semula Jaguar sebagai jenama mewah elektrik sahaja, beliau berkata ia adalah "urusan yang belum selesai" untuknya sejak menyertai Jaguar 32 tahun lalu.

 

Sumber: Autocar

 

Berita Berkenaan

Berita Global
Menurut laporan Autocar UK, Jaguar mengesahkan operasi pemasangan Castle Bromwich bagi model yang…
Berita Global
Menurut laporan daripada Autocar, model 'baby Defender' tersebut akan dibina menggunakan platform…
Berita Global
Menerusi pendekatan terbaharu House of Brands itu, JLR mahu memfokuskan kepada empat jenama utama…