JPJ - Kenderaan berat tidak patuh had masa di lebuh raya akan disita

oleh Penyumbang Rencana|
gambar hiasan
Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan menyita kenderaan berat yang tidak mematuhi tempoh masa bagi laluan di lebuh raya sepanjang musim perayaan Tahun Baharu Cina.


Timbalan Ketua Pengarah Perancangan dan Operasi JPJ, Aedy Fadly Ramli berkata, pihaknya juga turut bekerjasama dengan pihak konsesi lebuh raya bagi melaksanakan pemantauan tersebut.
NISSAN MREC Banner Campaign Mar

 

"JPJ tidak akan kompromi dengan kesalahan seumpama ini dan tindakan penyitaan boleh dibuat terhadap mana-mana pihak yang ingkar dengan pelaksanaan ini.

 

"Larangan ini bertujuan untuk elakkan risiko berlakunya nahas jalan raya akibat percampuran aliran trafik kenderaan berat dan ringan," katanya ketika sidang media selepas lawatan di Terminal Bersepadu Selatan (TBS) pada Jumaat sempena perayaan Tahun Baharu Cina.

 

Larangan bagi kenderaan berat itu dibuat dua hari sebelum sambutan Tahun Baharu Cina serta dua hari selepas musim perayaan tersebut.

 

Bagaimanapun, terdapat beberapa kategori kenderaan berat yang masih dibenarkan melalui kawasan lebuh raya.

 

Namun ia bergantung kepada had masa yang ditetapkan selain turut mengambil kira kenderaan di bawah perkhidmatan keperluan asas.

 

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kes kemalangan di Kilometer (KM) 259.6 Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS) arah selatan berhampiran susur keluar Plaza Tol Port Dickson.

 

Insiden terbabit turut meragut nyawa sepasang suami isteri yang rentung berikutan kebakaran treler tersebut.

 

Kejadian sekitar jam 8.40 pagi Jumaat itu juga menyebabkan semua lorong terhalang dan berlaku kesesakan lalu lintas sejauh lebih enam kilometer.

 

 

Astro Awani

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Hasil pemantauan dan risikan selama 14 hari mendapati sebuah syarikat EHO yang mengendalikan…
Berita Domestik
  "Sebanyak 1,424 kenderaan telah diperiksa dalam Ops ini yang dijalankan dalam dua fasa iaitu Pra…
Berita Domestik
  Menurut JPJ negeri, penguatkuasaan secara berfokus itu dilakukan di dua daerah iaitu di Seberang…