Kerajaan bakal kenalkan bingkai plat khas untuk EV

oleh Firdaus Razani|
gambar dari Fuzz.my
Kerajaan akan memperkenalkan rangka plat lesen khas untuk kenderaan elektrik (EV) bagi membezakannya daripada kenderaan enjin pembakaran dalaman (ICE).
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata rangka plat khas itu akan dikeluarkan oleh pengeluar kenderaan dan dipasang terus pada kenderaan.

“Kami akan memperkenalkan plat khas, bukan nombor (pendaftaran kenderaan), untuk membezakan antara kenderaan EV dan ICE tidak lama lagi.

“Plat akan dikeluarkan oleh syarikat kenderaan masing-masing, jadi kita akan bekerjasama dengan mereka berhubung bahan yang akan digunakan dan sebagainya.

“Saya tidak mahu mengumumkannya hari ini, sila tunggu butirannya,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Sebelum ini, Loke berkata plat lesen unik berguna untuk tujuan pengenalan, keselamatan dan memudahkan operasi menyelamat sekiranya berlaku insiden.

Beliau berkata pasukan penyelamat khususnya Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) berdepan kesukaran membezakan antara EV dan kenderaan biasa berdasarkan penampilan semata-mata.

Sementara itu, Loke berkata tiada rancangan untuk mengurangkan kadar cukai jalan bagi kenderaan ICE, berikutan pengenalan yuran Lesen Kenderaan Bermotor (LKM) untuk EV.

Beliau berkata kerajaan tidak bercadang untuk membuat perubahan kepada bayaran LKM bagi kenderaan ICE kerana kadar sedia ada sudah rendah dan berpatutan.

“Tidak (hasrat untuk mengurangkan bayaran LKM bagi kenderaan ICE) kerana kami pada masa ini menggalakkan penggunaan EV dan kini kami memberi tumpuan untuk mengurangkan harga cukai jalan bagi EV.

“Bagi kenderaan ICE sedia ada, buat masa ini kita tidak membuat perubahan kepada (harga) cukai jalan kerana kebanyakan orang masih menggunakan ICE, dan jika kita mahu menaikkan kadar, ia mungkin menjejaskan kos mereka,” katanya.

 

 

SUMBER : NewStraitsTimes

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Walau bagaimanapun, PEKEMA menegaskan bahawa kawalan yang ketat terhadap jumlah syarikat yang…
Berita Domestik
Tambah beliau, ia melibatkan 10 jenis kenderaan pengangkutan awam dan 23 jenis kenderaan…
Informasi
Kerajaan Madani akan menggunakan kapasiti bateri sebagai kriteria utama untuk menggubal struktur…