‘KERETA PINTAR’ CHINA RISIKO ANCAM KESELAMATAN NEGARA - JOE BIDEN

oleh Firdaus Razani|
Amerika Syarikat kini sedang membuka siasatan terhadap kenderaan China sama ada ia menimbulkan risiko keselamatan negara dan boleh mengenakan sekatan berikutan kebimbangan mengenai teknologi kereta pintar.
AION MREC Banner Campaign May 2024

Menurut Rumah Putih, siasatan dari Jabatan Perdagangan A.S. diperlukan kerana kenderaan tersebut mengumpul sejumlah besar data sensitif mengenai pemandu dan penumpang mereka.

Selain itu, Ia turut kerap menggunakan kamera dan penderia mereka untuk merakam maklumat terperinci mengenai infrastruktur A.S.

Siasatan ke atas kenderaan autonomi juga akan dijalankan memandangkan kenderaan tersebut boleh dipandu sendiri, dikawal dan dimatikan dari jauh.

 

biden

 

Menurut Presiden Joe Biden dalam satu kenyataan dengan berkata "Dasar China boleh membanjiri pasaran kita dengan kenderaannya, menimbulkan risiko kepada keselamatan negara kita.

"Saya tidak akan membiarkan perkara itu berlaku pada jam tangan saya.”katanya lagi.

Pegawai Rumah Putih memberitahu,ia masih terlalu awal untuk menyatakan tindakan yang mungkin diambil dan berkata tidak ada keputusan mengenai kemungkinan larangan atau sekatan ke atas kenderaan pintar China.

Pegawai turut memberitahu pemberita bahawa kerajaan A.S. mempunyai kuasa undang-undang yang luas dan boleh mengambil tindakan yang berpotensi "impak besar".

Biden menyifatkan usaha itu sebagai "tindakan yang tidak pernah berlaku sebelum ini untuk memastikan bahawa kereta di jalan A.S. dari negara seperti China tidak menjejaskan keselamatan negara kita."

Alliance for Automotive Innovation, kumpulan perdagangan yang mewakili hampir semua pembuat kereta utama, berkata Jabatan Perdagangan harus "bekerja rapat dengan industri auto untuk menentukan skop sebarang tindakan."

 

usa

 

Kumpulan tersebut menggesa Jabatan Perdagangan untuk menyasarkan urus niaga yang menimbulkan "risiko yang tidak wajar kepada keselamatan ekonomi dan negara AS”.

Tambahan itu, tidak perlu "menangkap urus niaga berisiko rendah yang mungkin mempunyai kesan jangka pendek yang tidak diingini ke atas teknologi keselamatan kenderaan termaju."

Hal ini kerana, terdapat beberapa kenderaan tugas ringan buatan China yang diimport ke Amerika Syarikat.

Setiausaha Perdagangan Gina Raimondo berkata pentadbiran sedang mengambil tindakan sebelum ia meluas dan "berpotensi mengancam privasi dan keselamatan negara kami."

Kini, pembuat EV China hanya mengharapkan Asia Tenggara, Timur Tengah dan Eropah sebagai pasaran pengeksport terbesar mereka.

BYD, pembuat EV terbesar di dunia, telah berulang kali berkata ia tidak mempunyai rancangan untuk menjual keretanya di pasaran A.S. walaupun kini ia sedang mencari lokasi kilang baharu di Mexico.

Kementerian luar China baru-baru ini berkata, kereta China popular di seluruh dunia bukan kerana "kononnya amalan tidak adil" tetapi kerana ia telah keluar daripada persaingan pasaran yang sengit dan inovatif dari segi teknologi.

Jurucakap kementerian Mao. Ning memberitahu "China menggesa AS supaya menghormati undang-undang ekonomi pasaran dan prinsip persaingan yang adil, berhenti melebih-lebihkan konsep keselamatan negara, menghentikan penindasan diskriminasi syarikat China”

Selain itu, pentadbiran Biden juga sedang mempertimbangkan untuk mengenakan tarif baharu ke atas kenderaan buatan China dan pegawai menghadapi tekanan baharu untuk menyekat import kenderaan elektrik China dari Mexico.

A.S. telah menerima pakai peraturan yang direka untuk menghentikan rantaian bateri kenderaan elektrik A.S. dari China dan mengecualikan syarikat dan pengguna daripada faedah cukai jika mereka memasukkan bahan dalam rantaian bekalan mereka dari China.

tesla

 

Disember lalu, China mengatakan bahawa melanggar peraturan perdagangan antarabangsa dan akan mengganggu rantaian bekalan global.

Pada November lalu, kumpulan dwipartisan penggubal undang-undang A.S. membangkitkan kebimbangan mengenai syarikat China mengumpul dan mengendalikan data sensitif semasa menguji kenderaan autonomi di A.S.

Walaubagaimanapun, Jabatan Perdagangan akan mendapatkan ulasan selama 60 hari dan kemudian mempertimbangkan untuk merangka peraturan untuk menangani kebimbangan.

Siasatan itu juga akan mendapatkan butiran tentang kenderaan semasa yang dipasang A.S. termasuk tempat perisian lesen pembuat kereta.

Rumah Putih berkata China mengenakan sekatan yang ketara ke atas kereta A.S. dan kereta asing lain yang beroperasi di China.

Biden berkata, “Mengapa perlu kenderaan pintar dari China dibenarkan beroperasi di negara kita tanpa perlindungan?"

China dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah mengukuhkan pengawasannya ke atas pengurusan data dalam negara dan kebanyakan industri mesti memohon kebenaran sebelum data boleh ditukarkan ke luar negara.

Pada bulan Mei, pihak berkuasa mengetatkan peraturan data untuk industri auto dan mencadangkan untuk melarang kenderaan pintar di China daripada memindahkan data terus ke luar negara.

 

SUMBER : Reuters

Berita Berkenaan

Berita Global
Istilah kereta pintar kini sudah mendapat definisi terbaharu apabila Tesla memperkenalkan sebuah…