Konsert Orkestra The Age of Enlightenment oleh Toyota Classics bertujuan kutip dana amal, biaya universiti tempatan

oleh Mohamad Hanif|
Toyota Classics akan menganjurkan konsert muzik klasikal dengan membawakan persembahan daripada Orkestra The Age of Enlightenment, London ke Dewan Filharmonik PETRONAS, KLCC.

Konsert yang bertujuan untuk mengumpul dana bagi program pembangunan sosio-ekonomi masyarakat Orang Asli serta kajian terhadap tenaga diperbaharui oleh dua universiti terkemuka di Malaysia itu akan berlangsung pada 13 November 2018.

Orkestra The Age of Enlightenment mendapat namanya daripada zaman The Enlightenment yang terkenal dalam sejarah Eropah, yang meliputi tempoh waktu dari kurun ke-17 hingga ke-19 dengan matlamat untuk memberikan persembahan dalam corak asli serta peralatan muzik seperti yang pernah muncul ketika zaman berkenaan. 

Kumpulan ini dijangka akan menyampaikan persembahan yang memukau melalui muzik dengan penceritaan yang bermakna serta mengujakan.
 


Orkestra ini akan dipimpin oleh konduktor Steven Devine yang sebelum ini pernah terlibat di dalam persembahan di seluruh dunia selaku pemain harp (Harpsichordist). 

Beliau telah memimpin banyak persembahan muzik oleh pelbagai kumpulan orkestra, dari aliran polifoni kurun ke-16 hinggalah kepada yang lebih moden. 

Rakaman Goldberg Variations yang dihasilkannya diangkat sebagai antara yang terbaik oleh majalah Gramophone.

Sebagai tambahan, persembahan ini turut akan menampilkan antaranya penyanyi soprano British, Charlotte Beament,  pemain violin solo Daniel Edgar dan pemain violin Kinga Ujszaszi. 
 


Di anjurkan sebagai acara tahunan oleh UMW Toyota dan Toyota Motor Corporation sejak 1990, Toyota Classics merupakan sebuah acara untuk tujuan kebajikan. 

Hasil kutipan jualan tiket dan derma bagi tahun ini akan disalurkan kepada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)  bagi inisiatif program “Mobilising Youth for Sustainable Change” yang memberi tumpuan untuk memberdayakan sosio-ekonomi masyarakat Orang Asli. 

UKM juga telah membangunkan program yang dikenali sebagai Eco Village Resort Project yang membantu lingkungan belia Orang Asli supaya dapat berdikari serta berdaya saing daripada segi sosio ekonomi berbanding dengan masyarakat luar.

Sebahagian lagi hasil kutipan akan disalurkan kepada Universiti Malaya, untuk membiayai kajian berkaitan tenaga yang diperbaharui bagi pembangunan teknologi dan inovasi sistem penyejukan Solar Photovoltaic Thermal (PV/T). 
 


Hasil daripada kajian ini akan menyediakan pendekatan yang mencukupi bagi pembangunan sistem PV/T di masa hadapan dengan kecekapan tinggi pada kadar kos yang rendah. Kajian ini juga akan memberi banyak manfaat kepada penduduk luar bandar terutamanya di pedalaman Sabah dan Sarawak agar mereka mendapat akses kepada bekalan elektrik yang lebih baik, stabil dan berterusan.

“UMW Toyota Motor dengan kerjasama Toyota Motor Corporation sangat komited untuk membantu masyarakat melalui sumbangan dana hasil daripada kutipan tiket Toyota Classics. Ia telah menyaksikan banyak orchestra terbaik dunia membawakan persembahan mereka untuk dinikmati oleh khalayak di Asia Tenggara dan Malaysia sejak 27 tahun lalu lagi,” jelas Timbalan Pengerusi UMW Toyota, Akio Takeyama.

Menurut Ravindran K, Presiden UMW Toyota berkata “UMW Toyota Motor setakat ini telah menyumbangkan dana sejumlah lebih RM8.6 juta yang diagihkan kepada 67 buah badan sosial, kebajikan dan alam sekitar dan kami akan meneruskan acara ini dalam kalendar tahunan kami untuk membawakan persembahan muzik klasikal terbaik dari seluruh dunia ke Malaysia”

Tiket untuk persembahan ini nanti dijual pada harga yang berpatutan, bermula dari RM100, RM150, RM200 dan RM250. Ia boleh dibeli bermula 5 September 2018 di Box Office, Dewan Filharmonik PETRONAS. Tempahan tiket juga boleh dibuat melalui laman web toyota.com.my.
 

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Terdapat beberapa buah model khas yang dipamerkan pada acara Beyond Zero, seperti berikut:  …
Telah Diuji
Ia tampil dengan pakej yang serba lengkap - rupa paras yang sporti, tiga pintu (kedekut penumpang…
Pelancaran
Dari segi kuasa, Toyota Vios 2023 dijana dengan enjin empat silinder sebaris 1.5 liter (2NR-VE)…