Kontigen Polis Perak terima 44 Honda Civic 1.8L

oleh SALINA JALIL|
Polis DiRaja Negeri Perak telah menerima armada 44 Honda Civic 1.8 untuk meningkatkan tugas rondaannya.


Ketua Polis Negeri Perak, Datuk Razarudin Husain berkata, kereta baharu itu dapat meningkatkan prestasinya untuk memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada orang ramai.


Razarudin berkata, pengedaran kereta baharu itu kepada polis negeri adalah berdasarkan keperluan kontinjen polis daerah masing-masing.
Modenas

“Sebelum ini, kami telah menerima 244 kenderaan yang masih digunakan. Kami kini mempunyai 288 unit.

 

"Kira-kira 180 kereta, atau 75 peratus, digunakan setiap saat," katanya setelah melancarkan dan menandakan kereta baharu di ibu pejabat Unit Simpanan Persekutuan di sini pada hari Rabu (19 Ogos).

 

"Dengan adanya kereta tambahan, kita dapat membuat kehadiran yang berkesan dan meningkatkan rasa takut terhadap kegiatan jenayah.

 

"Ini juga memberi keyakinan polis dan meningkatkan elemen takut kepada penjenayah untuk meneruskan kegiatan mereka," tambahnya.

 

Antara kontinjen polis daerah untuk mendapatkan kereta baru itu termasuk Ipoh, Hilir Perak, Taiping, Manjung, Batu Gajah, Kuala Kangsar, Muallim, Tapah, Kampar, Perak Tengah, Sungai Siput dan Kerian.

 

Razarudin berkata, rancangan juga akan dilaksanakan untuk menggantikan Proton Inspira dengan Proton X70 di beberapa daerah.

 

"Kami telah merencanakan untuk tiga daerah, Gerik, Pengkalan Hulu dan Selama, masing-masing akan menerima satu X70 di masa depan sebagai pemberian dari fasa kedua.

 

"Ini berdasarkan kesesuaian kenderaan ini di kawasan di kawasan masing-masing," katanya.

 

 

TheStar

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  Menurutnya, JSPT ingin menegaskan video yang ditularkan adalah operasi yang dijalankan oleh JSPT…
Informasi
  Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Azisman Alias…
Berita Domestik
  Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur, Asisten Komisioner…