LEMBAGA KESELAMATAN SIASAT SISTEM BANTUAN PEMANDU MUSTANG MACH-E

oleh Firdaus Razani|
Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (NTSB) A.S. berkata, ia sedang menyiasat penggunaan sistem bantuan pemandu termaju dalam Ford Mustang Mach-E yang terlibat dalam kemalangan maut pada 24 Februari lalu di San Antonio, Texas.
AION MREC Banner Campaign May 2024

Menurut NTSB, maklumat awal menunjukkan Ford Mustang tersebut melanggar bahagian belakang sebuah Honda CR-V yang tidak bergerak di lorong trafik di Lebuhraya Interstate 10.

Menurut laporan polis San Antonio, ia berkata Ford tersebut telah melakukan "automasi separa" semasa kemalangan itu berlaku.

Walaubagaimanapun, pemandu Honda CR-V, Jeffrey Allen Johnson, 56 tahun dari Austin, kemudian disahkan meninggal dunia setelah tiba di hospital untuk rawatan selanjutnya.

Ciri Ford BlueCruise menawarkan sistem pemanduan bebas tangan termaju yang beroperasi di 97 peratus lebuh raya A.S. dan Kanada tanpa persimpangan atau isyarat lalu lintas.

 

ford

 

NTSB berkata ia sedang menyiasat nahas itu "disebabkan minatnya yang berterusan dalam sistem bantuan pemandu termaju dan bagaimana pengendali kenderaan berinteraksi dengan teknologi ini."

Pentadbiran Keselamatan Trafik Lebuhraya Kebangsaan (NHTSA) memerlukan pembuat kereta melaporkan semua kemalangan maut yang melibatkan sistem bantuan pemandu termaju.

Jurucakap Ford berkata bahawa pembuat kereta itu telah "melaporkan insiden ini kepada NHTSA sebaik sahaja kami dimaklumkan, dan kami sedang menyelidik secara aktif semua maklumat yang ada.

“Keselamatan adalah keutamaan kami semua di Ford, dan kami akan bekerjasama sepenuhnya dengan sebarang penyiasatan yang terhasil.”tambahnya.

NTSB berkata penyiasat akan "memeriksa serpihan dan mengumpul maklumat mengenai tapak kemalangan dan urutan kejadian yang membawa kepada perlanggaran."

Tambahan itu, NTSB telah membuka beberapa penyiasatan dalam beberapa tahun kebelakangan ini ke dalam sistem bantuan pemandu lanjutan, termasuk jenama Tesla.

 

SUMBER : Reuters

Berita Berkenaan

Berita Global
Namun, satu perkara yang membelenggu kebanyakan pengguna adalah ketidakseragaman nama yang…
Berita Global
Namun, dengan ciri yang semakin lazim di kalangan model-model baharu, satu kajian yang menakutkan…