Malaysia, Thailand tubuh jawatankuasa bincang HSR KL-Bangkok

oleh Mohamad Hanif|
gambar hiasan
Malaysia dan Thailand bersetuju untuk menubuhkan jawatankuasa khas bersama bagi membincangkan perkara terperinci mengenai perancangan, jajaran dan aspek teknikal lain berkaitan cadangan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Bangkok-Kuala Lumpur.
Perodua Aruz for Nov 2022 MREC

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata jawatankuasa itu akan diketuai oleh Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan Malaysia dan Setiausaha Tetap Kementerian Pengangkutan Thailand.

Terdahulu, beliau yang berada di sini atas jemputan kerajaan Singapura, mengadakan pertemuan dua hala dengan rakan sejawatannya dari Thailand, Saksayam Chidchob.

“Susulan daripada lawatan rasmi Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ke Thailand dan mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Thailand pada Februari 2022, kami seperti mana yang diamanahkan oleh kedua-dua Perdana Menteri, buat kali pertama memulakan perbincangan tentang cadangan projek keretapi kelajuan tinggi (HSR) dari Bangkok ke Kuala Lumpur,” katanya menerusi catatan di laman Facebook rasminya pada Selasa.

Pada 26 Feb lepas, Malaysia dan Thailand dilaporkan telah bersetuju untuk menjalankan kajian kebolehlaksanaan jajaran HSR di antara Kuala Lumpur dengan Bangkok.

Ismail Sabri berkata persetujuan tersebut adalah hasil pertemuan beliau dengan Perdana Menteri Thailand, Prayuth Chan-o-cha di Rumah Kerajaan di Bangkok semasa lawatan rasmi pertama beliau ke negara itu.

Dalam catatan yang sama, Wee turut merakamkan ucapan terima kasih kepada Saksayam atas kerjasama Thailand dalam melaksanakan Laluan Perjalanan Lengkap Vaksin (VTL) antara kedua-dua negara pada pertengahan Mac 2022 walaupun untuk tempoh singkat sebelum sempadan Malaysia dibuka semula mulai 1 April, 2022.

“Malaysia dan Thailand akan terus berkerjasama untuk memulihkan sektor penerbangan,” katanya.

Sumber: Bernama

Berita Berkenaan

Berita Global
  Ini adalah kali pertama unit tren yang tiba di Indonesia pada 1 September muncul di landasan HSR…
Berita Global
  Perkhidmatan HSR tersebut adalah yang pertama di rantau Asia Tenggara sekali gus dapat…
Berita Domestik
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamad berkata projek itu terbatal…