MyTukar bertukar ke Carro

oleh Firdaus Razani|
Platform kereta terpakai dalam talian, myTukar memulakan perjalanan baharu apabila syarikat itu menukar nama baharu kepada Carro, menandakan satu langkah kepada teknologi, produk dan perkhidmatan termaju Carro kepada pelanggan Malaysia.
AION MREC Banner Campaign May 2024

Penamaan semula ini akan menyaksikan 'Carro' digabungkan merentasi rangkaian produk dan perkhidmatan myTukar, bahan pemasaran dan papan tanda fizikal di seluruh Malaysia.

Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Carro, Aaron Tan berkata, “Kami menguntungkan sebagai satu kumpulan, kami sedia IPO dan dalam kedudukan untuk menyenaraikan syarikat itu sebaik sahaja ia menjadi mungkin secara realistik.”

 

carro

 

Carro ialah platform kereta terpakai dalam talian terbesar dan paling menguntungkan di Asia Tenggara dan kini beroperasi di Singapura, Malaysia, Indonesia, Thailand, Jepun dan Taiwan.

Permulaan Singapura berada di landasan untuk mencapai EBITDA FY2024 terbaik sepanjang masa hampir AS$40 juta, lebih 10 kali ganda daripada apa yang dicapainya untuk keseluruhan TK2023.

Sejak penubuhan myTukar pada 2017, syarikat itu telah mencatatkan pencapaian hebat termasuk pelaburan AS$30 juta daripada Carro untuk merevolusikan dan mendigitalkan industri kereta terpakai berpotensi tinggi di Malaysia.

Jenama itu telah berkembang menjadi ekosistem kereta terpakai dalam talian yang pertama dan terbesar di Malaysia, menyediakan insurans runcit, pembiayaan dan perkhidmatan selepas jualan.

Ia juga telah berkembang untuk merangkumi 11 Pusat Pengalaman Runcit, 27 Pusat Pemeriksaan, lima bengkel dan dua pusat baik pulih.

Segmen runcit myTukar merekodkan prestasi terbaiknya pada Januari 2024, dengan pertumbuhan tahun ke tahun 55 peratus, dan juga menjejaki pertumbuhan tahun ke tahun 40 peratus pada suku lepas.

 

carro

 

Pengasas myTukar dan Ketua Pegawai Eksekutif Pasaran Antarabangsa Carro berkata, Fong Hon Sum, berkata “Ia sentiasa menjadi impian dan matlamat saya untuk mengubah industri kereta terpakai dan mendorong amalan telus, jujur yang akan memberi manfaat kepada pelanggan kami.”

myTukar sebelum ini memulakan fasa pertama penjenamaan semulanya pada Jun 2022 dan menukar rupa korporatnya, beralih daripada skema warna biru biru dan kelabu kepada oren tandatangan Carro untuk papan tanda dan cagarannya.

Ketua Pegawai Eksekutif Carro Malaysia Derrick Eng berkata, “Sebagai sebahagian daripada jenama global, kami memberi tumpuan untuk memacu pertumbuhan yang mampan untuk Kumpulan”

Turut meraikan kejayaan ini ialah duta pertama Carro, Phei Yong. Pengaruh yang dikasihi pada bulan September membawa kereta Bertauliah Carro dalam perjalanan jalan raya epik sejauh 700 kilometer dari Kuala Lumpur ke Singapura dan kembali, dan kini akan memulakan perjalanan duta baharu yang menarik bersama Carro.

Tags

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Acara tersebut bukan sahaja menawarkan servis jualan sahaja, pengunjung turut berpeluang menikmati…
Berita Domestik
Permulaan parodi drama tersebut dengan kisah drama keluarga Korea Makjang tentang cinta sebenar…
Berita Domestik
Carro yang juga memiliki myTukar adalah antara platform jualan kenderaan terpakai terbesar di…