Nama ‘EQ’ akan dihentikan, bakal kembali kepada penamaan lama

oleh Firdaus Razani|
Mercedes-Benz akan melancarkan semula penjenamaan EQ untuk kereta elektriknya apabila model EV generasi pertama mencapai penghujung kitaran hayatnya.

Mercedes merancang akan mengembalikan semula kereta elektriknya kepada struktur penamaan model tradisional pada tahun-tahun yang akan datang.

Mercedes telah menggunakan EQ untuk menetapkan EVnya merentas lapan model daripada EQA hingga EQS SUV, tetapi G-Class elektrik baharu telah menandakan perubahan untuk jenama itu.

Menggunakan nama 'G580 dengan Teknologi EQ’, dan bukannya Mercedes EQG yang digembar-gemburkan sebelum ini.

 

eq
Mercedes G580

 

Ia akan mengikut strategi penamaan, G-Class elektrik terletak di samping model petrol, diesel dan AMG berprestasi tinggi dalam satu rangkaian kereta.

"EQ ialah peneraju teknikal, Mercedes-Benz elektrik masa depan tidak akan menjadi EQ", kata Pengurus Produk Mercedes Tobi Mantele.

Pengilang mengetahui tentang cache jenama kereta seperti E-Class, dan apabila kereta elektrik dinormalisasi sebagai sebahagian daripada barisan model, akan kembali kepada nama tradisional model petrol dan dieselnya.

 

eq

 

"EQ ialah platform teknikal untuk jenama itu," tambah jurucakap Mercedes.

"Sebaik sahaja anda menggunakan elektrik sepenuhnya, anda tidak mahu menggugurkan jenama seperti S-Class.”tambahnya lagi.

Tetapi Mercedes belum lagi menggunakan elektrik sepenuhnya, menjanjikan perkembangan lanjut mengenai hibrid plug-in dalam masa terdekat, serta hibrid 48 volt minimum pada setiap kereta petrol dan diesel.

"Kami tidak membuang peluang lain dengan platform ICE kami yang canggih," tambah jurucakap itu. "Kami mempunyai PHEV berprestasi terbaik mengikut julat, dan kami mengemas kininya sekali lagi."

 

SUMBER : AutoExpressUK

Berita Berkenaan

Berita Global
Mercedes-Benz EQT Concept (T-Class) merupakan sebuah minivan yang dikhususkan untuk membawa…
Berita Global
Menurut Ketua Unit Transformasi Digital Daimler, Sascha Pallenberg menerusi satu ciapan di Twitter…
Berita Global
Boleh dikatakan, hampir kesemua kelas-kelas di bawah 'sekolah' Mercedes-Benz menerima talaan…