NAZA AUTO, GENTARI KERJASAMA SEDIAKAN INFRASTRUKTUR MOBILITI HIJAU

oleh Firdaus Razani|
Naza Automotive Holdings Sdn Bhd (NAZA Auto), baru-baru ini merasmikan kerjasamanya dengan Gentari Green Mobility Sdn Bhd (Gentari), anak syarikat milik penuh Gentari Sdn Bhd, sebuah syarikat penyelesaian tenaga bersih.
AION MREC Banner Campaign May 2024

Perkongsian strategik ini menyediakan pentas bagi kesediaan NAZA Auto untuk menjadi pemain yang hebat dalam ruang Kenderaan Elektrik (EV).

Ia pada masa yang sama memacu Malaysia ke arah masa depan yang berakar umbi dalam mobiliti elektrik yang mampan.

Dalam langkah penting ini, NAZA Auto dan Gentari bergabung tenaga untuk mencipta ekosistem mobiliti elektrik yang merangkumi semua, meletakkan asas ke arah merevolusikan landskap EV.

 

naza

 

Perkongsian ini ditetapkan untuk memperkasakan semua pengguna EV dengan akses seluruh negara kepada rangkaian stesen pengecas, mencerminkan anjakan penting ke arah menerima EV sebagai asas landskap pengangkutan Malaysia.

Pendekatan komprehensif NAZA Auto dan Gentari menekankan komitmen mereka untuk memainkan peranan utama dalam mengemudi negara ke arah masa depan yang bertenaga.

Pengerusi Eksekutif Kumpulan NAZA SM Nasarudin SM Nasimuddin berkongsi, "Perkongsian dengan Gentari ini bukan sahaja bukti dedikasi kami terhadap kemampanan tetapi juga langkah berani ke arah mempercepatkan perjalanan EV Malaysia.

“Ia sejajar dengan visi Kerajaan untuk beralih kepada ekonomi yang lebih hijau dengan 2050.” tambahnya.

Gentari bersedia untuk memulakan penggunaan infrastruktur pengecasan EV merentas spektrum hartanah yang dimiliki oleh Kumpulan NAZA, memastikan kebolehcapaian merentas negara untuk pengguna EV.

Pelancaran berperingkat infrastruktur teguh ini bermula pada Ogos tahun lepas, dengan pemasangan pertama di Menara NAZA, Platinum Park KLCC dan baru-baru ini di NAZA Automall di Petaling Jaya.

Sementara itu, di peringkat Kumpulan, komitmen NAZA terhadap kemampanan meliputi projek yang sedang dijalankan. Dengan adanya pelan penempatan strategik, bahagian hartanah NAZA sedang meneroka integrasi titik pengecasan di pembangunan utama seperti KL Metropolis di Mont Kiara dan TTDI Sentralis di Seksyen 13, Shah Alam.

Pendekatan ini akan mengukuhkan lagi kedudukan NAZA sebagai rakan teladan kepada jenama EV yang akan diwakili syarikat itu di Malaysia.

Langkah ini juga akan mempamerkan peranan NAZA dalam menyokong inisiatif Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Nasional (NETR) Kerajaan untuk menyediakan 10,000 stesen pengecas EV di lebuh raya dan di bangunan komersial menjelang 2025.

 

naza

 

Pada masa yang sama, komitmen NAZA Auto untuk menyediakan penyelesaian peringkat atasan untuk mobiliti elektrik sejajar dengan visi Gentari untuk membina rangkaian infrastruktur pengecasan

Kedua-dua pihak mengemukakan cadangan menarik kepada prinsipal EV yang akan diwakili NAZA Auto, mempamerkan kesediaan pasaran Malaysia untuk bekalan elektrik.

Perkongsian luar biasa ini berakar umbi dalam dedikasi bersama untuk kemampanan, inovasi dan pengalaman pengguna yang lancar.

Dengan menawarkan penyelesaian pengecasan EV yang komprehensif, Gentari menyokong komitmen NAZA Auto untuk menerima mobiliti elektrik di seluruh portfolionya yang pelbagai.

Kumpulan NAZA membuka rangkaiannya yang luas untuk menampung pengalaman pengecasan yang lancar, untuk memastikan pelanggan EV akan mempunyai akses yang tiada tandingannya ke stesen pengecasan di seluruh Malaysia.