Negara dijangka bakal terima banyak pelabur asing

oleh Firdaus Razani|
Dengan majoriti urus niaga pelaburan asing bernilai RM170 bilion yang ditandatangani dengan China tahun lepas, semakin banyak pelabur asing bercadang untuk berpindah ke Malaysia.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Kumpulan perdagangan terkemuka berkata ini benar terutamanya di tengah-tengah ketegangan perdagangan antara Beijing dan Washington, dan kerajaan mesti memanfaatkan peluang itu.

Bendahari Agung Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM) Bersekutu Datuk Koong Lin Loong berkata Malaysia masih memiliki kualiti untuk menonjol dalam kalangan 10 negara Asia Tenggara dalam menarik pelaburan asing.

"Pelabur boleh mengambil giliran daripada beberapa projek pelaburan asing besar yang sedang berjalan di Malaysia," katanya.

Antara projek yang ketara ialah kemudahan penapisan RM80 bilion oleh Rongsheng Petrochemical Co Ltd China di Pengerang, Johor, dan pembangunan dan pengkomersialan Automotive High-Tech Valley bernilai RM30 bilion oleh Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd di Tanjung Malim, Perak.

Koong berkata projek-projek ini, bernilai RM110 bilion, sudah pun beroperasi.

Beliau berkata beliau menjangkakan pelaburan selanjutnya selepas perkembangan positif ini.

“Projek-projek ini membentuk sebahagian besar daripada rekod urus niaga pelaburan bernilai RM170 bilion yang dicapai selepas kejayaan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke China pada akhir Mac tahun lepas.

ACCCIM memainkan peranan penting sebagai rakan strategik dalam lawatan Anwar ke kuasa ekonomi kedua terbesar di dunia.

Pelabur China masih menganggap Malaysia menarik kerana infrastrukturnya yang menggalakkan, termasuk pintu masuk dan komunikasi, serta sikap menerima pelabur asing.

“Jika dibandingkan dengan Singapura, kami mempunyai lebih banyak tanah dan lebih murah, memberikan kami kelebihan dan keberkesanan kos, yang penting dalam keputusan perniagaan.

“Lokasi Malaysia yang strategik, dalam masa enam jam penerbangan ke banyak destinasi, menambahkan lagi tarikannya.”

 

Laporan lanjut di The Star