OKU bakal nikmati pengangkutan awam percuma

oleh Mohamad Hanif|
gambar hiasan
Golongan orang kurang upaya (OKU) di negara ini bakal menikmati perkhidmatan pengangkutan awam secara percuma, menurut Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Nancy Shukri seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Jelasnya, perkara itu telah dipersetujui Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook, namun mekanisme perlaksanaan pemberian tambang percuma untuk golongan itu perlu diteliti.

Menurutnya ketika ini OKU diberi diskaun 50 peratus bagi tambang pengangkutan awam, tetapi tidak ramai daripada golongan itu yang menikmati manfaat tersebut.

“Saya telah bercakap dengan Yang Berhormat Menteri (Loke) berhubung perkara itu dan secara prinsip beliau telah bersetuju dengan cadangan ini,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan sesi dialog awam Perkhidmatan Kanak-Kanak (Pemeliharaan dan Perlindungan) Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), di sini hari ini.

Nancy berkata tarikh pelaksanaan tambang percuma tersebut bergantung kepada pihak Kementerian Pengangkutan.

Nancy menerusi ciapan di Twitter beliau memaklumkan telah berbincang dengan Loke semasa mesyuarat Kabinet hari ini mengenai kemudahan tambang percuma kepada OKU yang menggunakan pengangkutan awam seperti Transit Aliran Ringan (LRT), Transit Aliran Massa (MRT) dan bas henti-henti.

Sumber: Bernama

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Menurut Pengarah Eksekutif Safe Kids Malaysia, Prof Dr Kulanthayan KC Mani berkata, pengangkutan…
Berita Global
  Orang ramai akan dapat menggunakan perkhidmatan bas, bot dan kereta api di bandar ini secara…
Informasi
  Selain itu, KTMB turut menawarkan dua perkhidmatan ETS tambahan bagi laluan KL Sentral ke Padang…