Pandu uji Ranger Raptor, MB Kedah bakal terima kompaun

oleh Mohamad Hanif|
gambar hiasan semata-mata
Polis Pulau Pinang sudah menerima arahan dan akan mengeluarkan kompaun ke atas Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor dalam masa terdekat.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain ketika dihubungi berkata, kompaun akan dikeluarkan kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) dengan memandu uji kereta di sebuah pusat jualan dan pameran kenderaan di Autocity Juru, Pulau Pinang bulan lepas.

Mohd Shuhaily berkata pihaknya sudah menerima arahan tersebut namun enggan mengulas lanjut.

"Arahan kita sudah terima dan akan disampaikan kepada pejabat Menteri Besar dalam masa terdekat.

" Kenyataan rasmi dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) akan dikeluarkan selepas proses penyerahan dilakukan dalam masa terdekat," katanya ketika dihubungi pada Jumaat.

Sebelum ini, kertas siasatan kes tersebut telah dirujuk kepada Pengarah Pendakwaan Negeri (PPN) Pulau Pinang.

Siasatan kes itu dijalankan menurut Seksyen 269 Kanun Keseksaan dan Peraturan 17(1) Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2021.

Pada 5 Jun lepas, tular gambar dan video memaparkan individu dipercayai Muhammad Sanusi memandu uji sebuah kereta sedangkan negara kini berada di bawah sekatan pergerakan penuh yang mana pusat jualan dan pameran kenderaan tidak dibenarkan beroperasi.

Setiausaha Politik Menteri Besar Kedah, Afnan Hamimi Taib Azamudden bagaimanapun menafikan Muhammad Sanusi melanggar SOP dengan memandu uji kereta di sebuah pusat jualan dan pameran.

Polis kemudian telah mengambil keterangan Muhammad Sanusi dan beberapa orang saksi berhubung kes tersebut.

Kes Muhammad Sanusi mendapat reaksi meluas rakyat negara ini kerana kesalahan itu didakwa dilakukan ketika negara sedang menjalani Sekatan Pergerakan Penuh Jun lepas.

Sementara itu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin, dilaporkan berkata kegagalan segelintir anggota Kabinet mematuhi SOP dikenal pasti antara faktor menghakis kepercayaan rakyat terhadap keberkesanan sekatan pergerakan penuh atau 'total lockdown'.

Ujarnya pemimpin sebaliknya harus menerajui negara dengan mencerminkan contoh baik kepada rakyat

Sumber: Astro Awani

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Bagaimanapun, beliau memaklumkan, isu membabitkan perkhidmatan feri berada di bawah bidang tugas…
Berita Domestik
Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata kompaun berkenaan telah diserahkan…
Berita Domestik
  "Kereta ini saja yang sudah selesai hutang bank. Sayang sangat kepada kereta ini, tetapi sayang…