Pemandu teksi Australia menang saman AS$178 juta ke atas Uber

oleh Penyumbang Rencana|
gambar hiasan
Pemandu teksi Australia yang terjejas dengan peningkatan perkhidmatan Uber menang pampasan berjumlah AS$178 juta (RM839.8 juta), kata peguam mereka hari ini pertikaian undang-undang yang berpanjangan itu diselesaikan.

Pada 2019, lebih 8,000 pemandu teksi dan pemilik kereta sewa bersatu untuk melancarkan tindakan undang-undang, dengan alasan mereka kehilangan pendapatan yang besar apabila Uber memasuki Australia pada 2012.
AION MREC Banner Campaign May 2024

Peguam utama Michael Donelly berkata, penyelesaian A$271.8 juta (AS$178.3 juta) adalah 'penyelesaian tindakan kelas kelima tertinggi dalam sejarah perundangan Australia'.

"Uber berjuang habis-habisan di setiap titik sepanjang perjalanan, setiap hari dan sangat lelah selama lima tahun - cuba setiap masa untuk menafikan ahli kumpulan kami terhadap sebarang bentuk penyelesaian atau pampasan atas kerugian mereka.

"Tetapi selepas bertahun-tahun enggan melakukan perkara yang betul kepada mereka dicederakan, Uber bersetuju dan ribuan rakyat Australia setiap hari bergabung melawan gergasi global ini," kata Donelly, daripada firma guaman Maurice Blackburn.

Peguam mendakwa, Uber terbabit dalam 'pelbagai kelakuan mengejutkan' apabila ia dilancarkan di negara ini, termasuk menggunakan 'kereta tidak berlesen dengan pemandu tidak bertauliah'.

Seorang pemandu teksi, Nick Andrianakis, berkata kepada pemberita, dia terpaksa menutup perniagaan teksinya yang sudah berjalan selama 40 tahun apabila Uber dilancarkan.

"Saya hilang semangat untuk bekerja dan saya hilang pendapatan yang menyediakan makanan di atas meja untuk keluarga saya," katanya.

Uber bagaimanapun membalas dengan berkata, adalah 'tidak wajar' untuk mengulas mengenai saiz penyelesaian sehingga ia ditandatangani di mahkamah.

"Apabila Uber bermula lebih sedekad lalu, peraturan perkongsian perjalanan tidak wujud di mana-mana di dunia, apatah lagi Australia.

"Hari ini berbeza dan Uber kini dikawal di setiap negeri dan wilayah di seluruh Australia dan kerajaan mengiktiraf kami sebagai bahagian penting dalam perkongsian pengangkutan negara," katanya.

Syarikat yang berpangkalan di AS itu bernilai AS$157 bilion (RM740 bilion) juga berkata, mereka sudah membuat 'sumbangan besar' dalam skim pampasan teksi Australia.

 

TheStar