Pengecas EV JomCharge digunakan di pasar raya Lotus’s

oleh Firdaus Razani|
Pusat pengecasan EV Connection, JomCharge telah menambah lebih banyak tempat pengecasan EV di cawangan Lotus’s di Johor, Selangor dan Kedah.

Majoriti lokasi ini menawarkan berbilang pusat pengecasan AC, menjadikannya sesuai untuk mengecas kenderaan elektrik semasa pengguna berada di pusat membeli-belah.

Penggunaan pengecas EV baharu itu di Lotus menggunakan harga berasaskan masa dan harganya berpatutan untuk kebanyakan pengguna.

Sesetengah lokasi tersebut bukanlah baharu sepenuhnya tetapi ia telah dipulihkan baru-baru ini selepas ditutup buat sementara waktu.

 

ev

 

Bagi Lotus’s Desa Tebrau di Johor, terdapat tiga pusat pengecasan AC 11kW berharga RM0.10 seminit (RM6 sejam).

Memandangkan ia adalah pusat cas AC 11kW, EV dengan pengecas onboard fasa tunggal seperti Dolphin BYD, Atto 3 dan Seal, hanya akan mendapat kira-kira 3kW daripada unit ini.

Sementara itu, di Lotus’s Eco Tropics di Kota Masai, Johor, terdapat tiga pusat cas AC 7kW terletak di luar di tingkat bawah dan berharga RM1.00 setiap 15 minit (RM4 sejam).

Bagi Lotus’s Klang, terdapat enam titik pengecasan AC 6kW terletak di luar dan pusat pengecasan ini juga berharga RM1.00 setiap 15 minit (RM4 sejam).

Di Kedah, JomCharge telah menggunakan Pengecas DC 50kW di Lotus's Stargate di Titi Keliling di Alor Setar.

Unit ABB Terra 54 ini mempunyai sejumlah tiga jenis nozel - satu CCS2 dan satu CHAdeMO, kedua-duanya mampu sehingga 50kW, dan satu nozel AC Jenis-2 yang mengecas sehingga 22kW.

Untuk pengecasan DC, ia berharga RM1.20 seminit (RM72 sejam) manakala pengecasan AC berharga RM0.20 seminit (RM12 sejam).

Jika pengguna mempunyai Keahlian Tahunan Gentari yang aktif, pengguna boleh menikmati diskaun 50 peratus daripada kadar pengecasan EV untuk pengecas jenama bersama Gentari.

 

 

SUMBER : SoyaCincau

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Kedua-dua kerajaan Singapura dan Malaysia telah mengenal pasti sektor EV sebagai bidang pertumbuhan…
Berita Domestik
Ia bakal menempatkan 12 lokasi pengecasan di enam stesen minyak Shell yang terletak di sepanjang…
Berita Global
Menurut pengumuman yang dibuat oleh Menteri Kewangan Heng Swee Keat pada Selasa lalu, langkah…