Perodua Alza putih rempuh SJR, pemandu diburu polis

oleh SALINA JALIL|
gambar ihsan dari PDRM
Polis sedang giat mengesan pemandu Perodua Alza berwarna putih yang merempuh sekatan jalan raya (SJR) Pos Kawalan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Taman Teluk Likas, di Kota Kinabalu, semalam.


Kejadian jam 11.33 pagi itu yang dirakam kamera litar tertutup (CCTV) di sebuah rumah berhampiran turut tular di media sosial.

 

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Mohd Zaidi Abdullah berkata, siasatan awal mendapati kenderaan itu berhenti di Pos Kawalan PKPD Taman Teluk Likas.

 

Bagaimanapun katanya, ketika anggota bertugas cuba mendekati untuk pemeriksaan, pemandu kenderaan itu tiba-tiba mengundurkan kereta sehingga terlanggar Perodua Myvi di belakang.

"Pemandu kemudian bergerak ke depan dan melanggar penghadang jalan dan kawat berduri sebelum memecut ke arah Jalan Kuala Laut.

 

"Dalam kejadian itu, semua petugas termasuk pemandu Perodua Myvi yang dilanggar suspek tidak mengalami sebarang kecederaan," katanya ketika dihubungi.

 

Mohd Zaidi berkata, usaha memburu kenderaan berkenaan sedang giat dijalankan dan pengesanan juga dilakukan melalui SJR Op Covid-19.

 

"Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan. Jika sabit kesalahan, pesalah boleh dijatuhi hukuman penjara maksimum 20 tahun.

 

"Kes turut disiasat mengikut Seksyen 26 (2) Akta Polis 1967 dan Seksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987," katanya.

 

Sehubungan itu, Mohd Zaidi memohon orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kenderaan atau individu terbabit supaya tampil menyalurkan maklumat untuk tindakan selanjutnya.

 

Katanya, maklumat boleh disalurkan terus kepada Pegawai Penyiasat kes, Inspektor Zulfairie Ismail di talian 0132-2618487 atau 088-529222.

 

 

Harian Metro

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Daud, berkata penahanan dibuat di…
Berita Domestik
  Jualan 220,163 unit pada 2020 terdiri daripada 66,330 Myvi, 59,651 Axia, 56,996 Bezza, 22,494…
Berita Domestik
Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner, Mohd Said Ibrahim, berkata video berdurasi 36 saat…