Program 'Caltex Fuel Your School' kini di Kedah

oleh SALINA JALIL|
Kempen 'Caltex Fuel Your School' kini memasuki tahun kelapan dan kembali ke Kedah untuk meningkatkan pembelajaran Sains, Teknologi, Bahasa Inggeris dan Matematik (STEM) di kalangan belia tempatan.


Program tahun ini, bermula pada bulan November 2019, akan menggunakan robotik dan pengekodan untuk menjadikan pembelajaran STEM menyeronokkan, interaktif, dan kreatif dengan potensi untuk memberi kesan kepada kira-kira 16,000 pelajar di seluruh negeri.

 

Caltex Fuel Your School, adalah dengan kerjasama antara Caltex® dan MyKasih Foundation, telah menelan belanja hampir RM285,000 ke arah program ini.


Program ini juga adalah dengan kerjasama pembuat mainan global terkenal, LEGO®, dan penerbit pendidikan, Sasbadi Holdings Berhad.


"Setiap sekolah akan menerima Mekanisme Robotika komprehensif yang ditetapkan dari LEGO® dan ini akan disertai dengan sesi tutorial dan konsultasi bersama Sasbadi. Sesi ini akan dibantu oleh 54 guru untuk membimbing pelajar," kata Pengurus Hal Ehwal Korporat Chevron Malaysia Limited, Mokhtar Ali Ismail.

 

1

 

Kempen ini bermula dari 1 November sehingga 31 Disember 2019 di negeri Kedah dan akan menyaksikan penyertaan daripada 27 sekolah terpilih yang dikenal pasti oleh Jabatan Pendidikan Negeri Kedah, yang mempunyai minat dalam pembelajaran teknologi robotik.

 


Diiktiraf oleh Kementerian Pelajaran, kempen Caltex Fuel Your School sejak penubuhannya pada 2012 telah komited untuk membantu sekolah-sekolah kerajaan meningkatkan kemudahan pendidikan awam dengan memberi pelajar kurang berpengalaman untuk mengalami pembelajaran bilik darjah yang berkualiti. 

 


Inilah kali ketiga kempen Caltex Fuel Your School diadakan di negeri Kedah. Selain Kedah, negeri-negeri lain yang telah berjaya melaksanakan Caltex Fuel Your School adalah di Pulau Pinang, Johor, Terengganu, Melaka, Negeri Sembilan, Kelantan, Pahang, Perak, Selangor serta Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan telah mendapat lebih daripada 100,000 pelajar kolektif.

 


Program kemasyarakatan "Caltex Fuel Your School" adalah sebahagian daripada sokongan keseluruhan Chevron untuk pendidikan, yang berjumlah lebih daripada USD480 juta di seluruh dunia sejak tahun 2013.
 

Add new comment

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Inisiatif tersebut telah dimulakan sejak 15 Mei dan akan diteruskan sehingga 11 Jun ini, di mana…
Berita Domestik
Kempen yang akan berlangsung sehingga 31 Oktober 2019 ini bakal menawarkan hadiah utama berupa…
Berita Domestik
  Shahid Ahmed, Pengerusi Chevron Malaysia berkata, "kami di Caltex® sentiasa mencari cara untuk…