PROTON BUKA PUSAT R&D DI CHINA

oleh Firdaus Razani|
PROTON baru-baru ini telah membuka pusat penyelidikan dan pembangunan (R&D) di China bagi mengukuhkan usaha kerjasama dengan rakan kongsi Zhejiang Geely Holding Ltd (Geely) dalam langkah untuk melengkapkan kemudahan sedia ada di Malaysia.

Pembukaan pusat R&D PROTON (China) di Institut Penyelidikan Automobil Geely (GRI) di Teluk Hangzhou, juga bertepatan dengan ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik antara China dan Malaysia.

 

proton

 

Majlis tersebut telah dirasmikan oleh Pengerusi PROTON, Tan Sri Syed Faisal Albar, Konsul Jeneral, Konsulat Jeneral Malaysia, Shanghai, Syed Farizal Aminy Syed Mohamad, Ketua Pegawai Eksekutif Geely Auto Group, Jerry Gan, Presiden Institut Penyelidikan Automobil Geely, Li Chuanhai, Timbalan Pengarah Jawatankuasa Pentadbiran Daerah Baru Teluk Hangzhou, Cai Shijie, Ketua Pegawai Eksekutif, PROTON, Dr Li Chunrong, bersama Roslan Abdullah, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, PROTON.

 

proton

 

Antara yang hadir termasuk Pengarah Bahagian Pembangunan Industri MITI,  Muhammad Zulhilmi Ahmad, Setiausaha Pertama MITI di China,  Kiew Chia Meng, Pengarah Kanan Bahagian, Steven See Chee Kong, Pembangunan Sektor Perkhidmatan untuk MITI; bersama wakil-wakil daripada Institut Robotik dan IoT Automotif Malaysia (MARii) dan ahli-ahli pengurusan kanan PROTON yang lain.

Keupayaan PROTON untuk mengkonseptualisasikan, mereka bentuk, membina dan mengeluarkan kenderaan baharu dari awal telah membezakannya daripada jenama nasional yang lain.

 

proton

 

PROTON akan terus melabur dan mengembangkan kemudahan R&D tempatan di Shah Alam dan Tanjong Malim, Malaysia, sambil membangunkan kumpulan modal insan yang berpengalaman.

Dengan pembukaan pusat R&D PROTON (China), kebolehan ini kini telah diperkukuhkan dengan meningkatkan sinergi kecekapan dalaman PROTON dengan sumber dan pengetahuan Geely.

Pusat ini juga akan membantu meningkatkan kerjasama rentas sempadan, memudahkan pemindahan pengetahuan antara PROTON dan Geely, serta memacu inovasi untuk produk yang sesuai bagi memenuhi keperluan pelanggan PROTON.

Dengan aspirasi yang mencerminkan kisah kejayaan Teknologi Kenderaan Euro China (CEVT) di Gothenburgh, Sweden, perkembangan terbaharu ini mampu mendorong pusat R&D PROTON di Malaysia menjadi pusat R&D global kumpulan Geely yang keenam dalam rangkaian tersebut.

 

proton

 

Untuk memaksimumkan kekukuhan masing-masing dan menyesuaikan diri dengan keperluan pembangunan strategik kumpulan, pusat baharu itu akan mengabungkan kepakaran dan pengalaman jurutera dari Malaysia dan China.

Akhirnya, dengan tenaga kerja kira-kira 50 pekerja, ia akan menjadi rangka kerja untuk latihan dan output bakat antarabangsa PROTON dan Geely.

Pusat baharu itu bakal menjadi pembangunan bersama antara PROTON dan Geely di mana konsep baharu merentasi semua bidang diwujudkan.

Ia merangkumi daripada penyepaduan atasan dan platform untuk ICE dan model EV masa hadapan kepada pemanduan pintar, dan pengurusan projek.

 

proton

 

Ini termasuk menaik taraf model buatan sendiri PROTON di mana pusat itu akan memanfaatkan sumber bersamanya, dengan bantuan Geely dalam kerja yang diketuai oleh jurutera R&D PROTON di Malaysia.

PROTON juga akan dapat meningkatkan daya saingnya dengan jejak global Geely.

Ia juga akan berfungsi sebagai platform penghubung yang kritikal untuk PROTON melibatkan diri dengan vendor yang berkebolehan untuk pembangunan secara berterusan di Automotif High Tech Valley (AHTV) di Tanjong Malim, Perak.

Pusat R&D PROTON (China) mempunyai tiga jabatan untuk memastikan operasi yang lancar, iaitu Institut Penyelidikan Pusat, Pusat Pembangunan Perisikan Data dan Pusat Pendigitalan R&D.

Jabatan-jabatan ini akan menyelaras rapat dengan rakan sejawatan Geely untuk memanfaatkan sumber tempatan di China dan bertanggungjawab ke atas hasil pembangunan pasukan masing-masing.

  • Institut Penyelidikan Pusat bertanggungjawab untuk menyelaraskan sistem R&D bagi kenderaan dan mengukuhkan keupayaan teknologi PROTON.
  • Pusat Pembangunan Perisikan Data merangkumi pembangunan penyelidikan dan penyampian data besar dan kecerdasan buatan sebelum merangka pelan penggunaan produk.
  • Pusat Pendigitalan R&D meneroka dan mengurus keperluan pendigitalan sistem R&D dan merumuskan strategi untuk transformasi digital.

Di samping itu, pusat itu juga telah menubuhkan sebuah institut penyelidikan kerjasama luar yang akan ditugas dengan penyampaian fungsi keseluruhan kenderaan dan pembangunan integrasi ekosistem untuk projek luar.

CEO PROTON, Dr Li mengulas, “Kami telah mengambil bahagian dalam kelahiran kemudahan ini yang membolehkan kami bekerja lebih erat dengan rakan kongsi kami.

“Ia akan memberi inspirasi kepada hubungan masa hadapan sambil membantu meluaskan kehadiran global PROTON.” katanya.

Beliau turut berharap dengan pencapaian penting, ia membolehkan PROTON bergerak ke arah matlamat untuk menjadi pusat R&D Kumpulan Geely yang keenam, sambil memperkukuh keupayaan sedia ada PROTON yang telah sedia ada di Malaysia.