Proton diiktiraf atas kecemerlangan di Anugerah Grand Prix Asean NCAP 2024

oleh Penyumbang Rencana|
Proton X50 2024
Proton menerima anugerah kecemerlangan industri yang paling berprestij melalui Anugerah Grand Prix ASEAN NCAP 2024 sebagai pengiktirafan atas komitmen syarikat untuk memajukan keselamatan kenderaan dan usahanya dalam meningkatkan ciri keselamatan di seluruh barisan modelnya.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton Holdings Bhd, Roslan Abdullah, berkata pengiktirafan itu menyerlahkan teknologi keselamatan inovatif pengeluar kereta nasional itu dan kemajuan penting yang dicapai untuk memastikan kesejahteraan pelanggan.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

"Rangkaian model pintar kami memaparkan sejumlah besar teknologi keselamatan pasif serta aktif, terutamanya model terbaharu kami, Proton S70 dan Proton X90 yang dilengkapi dengan ciri-ciri seperti Sistem Peringatan Memandu Keletihan (FDRS) untuk mengurangkan risiko keletihan pemandu," katanya melalui satu kenyataan pada Sabtu.

Kenderaan utiliti sukan (SUV) terlaris Proton, iaitu Proton X50 dan Proton X70, kedua-duanya adalah model bertaraf lima bintang.

Proton X50 2024 yang dilancarkan mempunyai enam beg udara sistem penahan tambahan, kawalan kestabilan elektronik, bantuan pemandu lanjutan tahap dua sistem dan sistem pemantauan tekanan tayar.

Selain daripada anugerah terbabit, acara ASEAN NCAP dua kali setahun yang diadakan di Universiti Teknologi King Mongkut, Bangkok Utara itu menampilkan sesi bernas mengenai protokol dan teknologi keselamatan terkini.

ASEAN NCAP ialah usaha kerjasama antara Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia dan NCAP Global yang bertujuan untuk meningkatkan standard keselamatan, kesedaran pengguna dan menggalakkan pasaran bagi kenderaan yang lebih selamat dalam komuniti ASEAN.

 

TheStar

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Lintas, Agustavia Joe Guasi berkata, pihaknya menerima…
Berita Domestik
Namun secara keseluruhan, syarikat mencapai pegangan pasaran sebanyak 19.1% untuk bulan lalu, sama…
Berita Domestik
PRO-NET telah diberikan tanggungjawab yang penting dalam membangunkan jenama e.MAS bagi mengukuhkan…