Rakam video penunggang motosikal buat salah, kongsi dengan JPJ

oleh Penyumbang Rencana|
Pengguna jalan raya di negeri Kelantan yang mempunyai video mengenai kesalahan penunggang motosikal boleh terus berkongsi dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk tindakan segera.

Pengarah JPJ negeri Kelantan, Mohd Misuari Abdullah berkata, jabatan itu akan mengambil pendekatan lebih agresif terhadap penunggang motosikal berikutan kekerapan kemalangan maut membabitkan golongan itu.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Menurutnya, jabatan itu kini semakin bertegas membendung kesalahan di jalan raya termasuk aktiviti perlumbaan haram membabitkan golongan remaja.

"Kalau boleh rakam, silakan hantar kepada kami dan risikan akan terus dilakukan.

"Jika kesalahan itu melibatkan remaja bawah umur, ibu bapa selaku pemilik kenderaan akan dipanggil dan boleh dikenakan tindakan," katanya ketika sidang akhbar Ops Lejang (Kawasan Perindustrian Pengkalan Chepa) pada Rabu.

Beliau memberitahu JPJ terpaksa menekankan kepada remaja ini kerana mereka masih berdegil walaupun sudah mendapat pendedahan mengenai undang-undang jalan raya ketika mengambil lesen motosikal.

"Kita sudah lama bersabar dan melaksanakan advokasi melalui Unit Keselamatan Jalan Raya melalui kempen umum, pendidikan di sekolah dan pameran namun mereka lebih berminat mencabar undang-undang.

"Kita mewajibkan kelas sebelum mereka mengambil lesen kenderaan supaya tahu peraturan jalan raya dan kaedah memandu dalam keadaan selamat," katanya.

Jelasnya lagi, pemegang kenderaan itu sebenarnya sudah terdidik dengan peraturan jalan raya tetapi berdegil untuk patuh pada peraturan.

Beliau turut menasihatkan ibu bapa memantau pergerakan anak-anak yang memiliki motosikal serta mengenali rakan mereka bagi mengelak terlibat dengan aktiviti lumba haram.

JPJ kelantan akan sentiasa mengadakan risikan dan tindakan penguatkuasaan dari masa ke masa membabitkan seluruh kawasan yang dikenal pasti bagi mengekang aktiviti yang menyalahi undang-undang.

Dalam pada itu Mohd Misuari turut memaklumkan akan melaksanakan operasi sempena Hari Raya Aidiladha di tujuh hot spot di sekitar Kota Bharu.

"Operasi ini akan memfokuskan kepada penunggang motosikal dan mat rempit yang mungkin akan mengambil peluang sempena cuti perayaan," katanya.

 

Astro Awani

Berita Berkenaan

Berita Domestik
“Setakat hari ini (Rabu), kita telah buat pemeriksaan terhadap 90,280 kenderaan dan mengeluarkan…
Berita Domestik
Menerusi senarai yang dipaparkan oleh JPJ pada hantaran Facebook, kenderaan Mercedes-Benz…
Berita Domestik
Pemeriksaan lanjut nombor casis oleh anggota JPJ Selangor kemudian membongkar motosikal jenis…