Rolls-Royce sambut ulang tahun ke-112 arca hiasan Spirit of Ecstasy

oleh Danial Yasin Suhaimi|
Pada 6 Februari 2023, Rolls-Royce Motor Cars telah menyambut ulang tahun ke-112 Spirit of Ecstasy yang merupakan arca hiasan seorang wanita pada bonet kereta Rolls-Royce.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Spirit of Ecstasy telah didaftarkan sebagai harta intelek Rolls-Royce pada 6 Februari 1911. Sejak itu, ianya telah diiktiraf secara universal, dihormati dan dikagumi, dengan ketenangan dan keanggunan yang menjadikannya ikon global.

 

2

 

Sepanjang 112 tahun, arca hiasan seorang wanita itu telah berubah mengikut peredaran masa. Ia memiliki bentuk seorang wanita yang bersandar ke hadapan dengan tangan terentang di belakang dan di atasnya, bersama kain mengepul mengalir dari lengannya ke belakang yang menyerupai sayap.

Di pelbagai titik dalam umur panjangnya, ia telah menggunakan pelbagai pendirian yang berbeza, kadangkala berdiri sedikit lebih tinggi atau lebih pendek, dan membenarkan angin mengalir mengikut ukiran pakaian  dalam bentuk yang diubahsuai secara halus.

 

3

 

Spirit of Ecstasy juga telah direka semula khas pada tahun 2022 untuk model Spectre, yang merupakan EV pertama dan model Rolls-Royce paling aerodinamik pernah dihasilkan .

Arca hiasan itu juga kini lebih menyerupai rupa asal lukisan yang dibuat pada tahun 1911 oleh penciptanya, ilustrator dan pengukir, Charles Sykes.

 

4

 

Asal-usul Spirit of Ecstasy ialah legenda dan mitos, serta direkodkan hakikatnya, dengan beberapa butiran masih terselubung dalam misteri dan tipu daya.

Latar belakangnya melibatkan banyak perkara watak asas dalam sejarah Rolls-Royce sendiri, termasuk pengurusan pertamanya iaitu pengarah dan pencipta Rolls-Royce, Claude Johnson.

 

Berita Berkenaan

Pelancaran
Phantom generasi kelapan ini telah dipersembahkan pada 2017, ia merupakan model pertama yang…
Berita Global
Jualan kenderaan elektrik (EV) untuk kumpulan itu pula melihat peningkatan sebanyak 110 peratus,…
Gaya Hidup
Tarso Marques mungkin mempunyai pendapat yang sama dan kerana itu, beliau menggunakan sebauh enjin…