Sabah benar rentas negeri 1 November ini, rentas daerah bermula esok

oleh Mohamad Hanif|
Kerajaan negeri Sabah hari ini bersetuju membenarkan rentas negeri itu berkuat kuasa 1 November ini.
NISSAN MREC Banner Campaign Mar

Ketua Menteri Sabah, Datuk Hajiji Noor berkata, kemasukan ke Sabah meliputi lawatan sosial dan pelancongan adalah dibenarkan juga dengan beberapa syarat.

"Individu haruslah telah lengkap divaksin dan perlu menjalani ujian COVID-19 RT-PCR atau RTK-Ag dalam tempoh tiga hari sebelum perjalanan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Hajiji turut menyatakan syarat untuk golongan remaja dan kanak-kanak merentas negeri juga sama seperti syarat yang dikenakan untuk rentas daerah.

Dalam pada itu, katanya, kerajaan negeri hari ini juga membenarkan aktiviti rentas daerah seluruh Sabah tanpa mengikut zon yang akan berkuat kuasa esok.

Katanya, pihaknya berpuas hati dengan laporan peratus vaksinasi lengkap negeri setakat hari ini yang telah dikeluarkan Jawatankuasa COVID-19 Immunisation Task Force (CITF) telah mencapai melebihi 70 peratus.

"Selaras dengan itu, kerajaan negeri pada hari ini bersetuju supaya rentas daerah dibenarkan di seluruh negeri mulai 14 Oktober (esok) dengan beberapa syarat.

"Antara syarat ialah individu terbabit telah lengkap divaksin. Bagi remaja berumur 12 sehingga 18 tahun pula mestilah yang sudah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin.

"Bagi kanak-kanak di bawah 12 tahun harus ditemani oleh ibu bapa yang telah lengkap divaksin," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sumber: Berita Harian

Berita Berkenaan

Informasi
  Kenyataan itu juga memberitahu kejadian itu berlaku di kawasan KM167.9, Hutan Simpan Taviu,…
Berita Domestik
Jabatan Kerja Raya Negeri Sabah dalam kenyataan malam ini memaklumkan, kejadian kegagalan…
Berita Domestik
    "Sebagai 'Nadi Borneo', kami komited untuk menyediakan pengangkutan udara yang selamat dan…