Ubah maklumat tahun pembuatan, syarikat jual beli kenderaan terpakai dikompaun RM30,000

oleh SALINA JALIL|
Sebuah syarikat jual beli kenderaan terpakai di Kuantan ini dikesan melakukan penipuan dengan mengubah maklumat tahun buatan pada setiap gambar sijil pendaftaran kenderaan yang ditawarkan untuk dijual melalui platform jual beli kenderaan dalam talian.


Taktik itu digunakan bagi mengaut keuntungan yang lebih besar kerana menjual kenderaan yang telah susut nilai pada harga pasaran semasa.

 

Ketua Pegawai Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Pahang, Normaswari Nordin berkata, salah laku syarikat jual beli kenderaan terpakai itu dikesan hasil aduan pengguna yang mendakwa tertipu dengan transaksi jual beli kenderaan yang diiklankan disalah satu platform jual beli kenderaan dalam talian terkenal.

 

Menurutnya, KPDNHEP Pahang telah mengambil tindakan tegas terhadap syarikat tersebut dengan mengeluarkan kompaun RM30,000.

 

"Siasatan ini mendapat kerjasama baik daripada pihak penyedia tapak iklan jual beli kenderaan dalam talian terlibat dimana mereka juga telah menurunkan semua iklan daripada syarikat itu.

 

"Tindakan ini diharap dapat dijadikan pengajaran kepada syarikat itu agar lebih telus dalam berurus niaga sekaligus dapat mendidik para peniaga lain menjadi lebih beretika," katanya dalam kenyataan pada Jumaat.

 

Normaswari Nordin berkata, perbuatan memalsukan maklumat adalah suatu kesalahan di bawah Seksyen 10(1)(a) Akta Perlindungan Pengguna 1999.

 

Sementara itu katanya, sepanjang tahun lalu, KPDNHEP Pahang telah menerima 300 aduan melibatkan urus niaga dalam talian.

 

"Jumlah aduan itu bagaimanapun menunjukkan penurunan sebanyak 28.06 peratus berbanding 417 aduan yang diterima pada tahun 2020.

 

"Pihak kami juga telah menjalankan pemeriksaan ke atas 53,478 premis perniagaan di seluruh negeri dan daripada jumlah pemeriksaan itu, sebanyak 658 kes telah dihasilkan melibatkan rampasan bernilai RM469,545 dan kompaun sebanyak RM459,750," katanya.

 

 

Astro Awani

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Sewaktu sedang melayari Facebook (FB), katanya, dia terpandang iklan jualan lelong motosikal dengan…
Informasi
  “Dari segi keselamatan, kami tidak menggalakkan pengguna untuk membeli tayar terpakai dan semua…
Informasi
  Justeru, beliau merumuskan bahawa upacara penamaan dan pelancaran LCS terbabit seperti…