ACO TECH, MARii DAN GENO MAHU BANGUNKAN EKOSISTEM EV NEGARA

oleh Firdaus Razani|
Baru-baru ini penyedia mobiliti pintar, ACO Tech, secara rasmi menandatangani Memorandum Kerjasama (MoC) dengan Geno dan Institut Automotif, Robotik & IoT Malaysia (MARii) untuk pembangunan infrastruktur kenderaan elektrik (EV) di Malaysia.
AION MREC Banner Campaign May 2024

Dalam perjanjian tersebut adalah termasuk penerokaan penggunaan penyelesaian blockchain untuk infrastruktur Kenderaan Elektrik (EV) Malaysia seperti ;

 

-Kontrak pintar,

-Pengurusan kebolehkesanan digital rantaian bekalan,

-Penyelesaian tokenomik,

-Keknologi perlindungan privasi untuk melengkapkan penyelesaian ACO Tech untuk Platform Perkhidmatan E-Mobiliti (EMSP).

 

Inisiatif ini boleh memastikan privasi dan pemilikan data, membolehkan pengewangan data, seterusnya memberi manfaat kepada pelabur strategik melalui pelaburan mampan jangka panjang.

Selain itu juga, EMSP ialah lapisan asas Visi Mobiliti Terhubung Kerajaan yang menyeluruh, yang akan membantu mempercepatkan pembangunan infrastruktur EV di negara ini.

Dengan kerjasama itu juga, ia akan menangani kebimbangan berkaitan dengan memiliki EV dengan berkesan seperti kekurangan stesen pengecasan dan kadar pengecasan yang tidak konsisten.

 

marii

 

Penggunaan penyelesaian teknologi blockchain dapat memperkasakan pengeluar EV, pembekal perkhidmatan dan pengguna untuk melibatkan diri secara lebih interaktif melalui sistem lejar terpencar kalis gangguan.

Pendekatan ini bertujuan untuk mengurangkan kos, meningkatkan pengalaman dan keyakinan pengguna, dan mewujudkan rekod pengesanan dan penyelenggaraan yang lancar.

Perikatan itu juga selaras dengan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP) 2030, serta Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Nasional (NETR) yang dibentang kerajaan.

Kerajaan menyasarkan untuk mencapai 20 peratus EV menjelang 2030, 50 peratus menjelang 2040 dan 80 peratus menjelang 2050.

Dengan perjanjian ini, ia dapat membuka jalan kepada sektor itu untuk menjadi yang pertama memanfaatkan teknologi blockchain pada skala seluruh industri di Malaysia.

Perkara ini turut membantu kerajaan dalam merealisasikan Negara Dasar Automotif (NAP) 2020 dengan meletakkan asas yang kukuh bagi industri untuk dapat meningkatkan skala melalui pembangunan Kenderaan Generasi Akan Datang (NxGV), termasuk EV.

Ia turut akan membantu dalam mewujudkan infrastruktur sedia EV nasional melalui Mobility as a Service (MaaS) dan blockchain as a service (BaaS).

Hadir pada majlis menandatangani MoC itu ialah Ketua Pegawai Eksekutif ACO Tech, Li Pu, Ketua Pegawai Eksekutif MARii, Azrul Reza Aziz, dan Ketua Pegawai Eksekutif Geno, Zhang Yi Ian.

Ketua Pegawai Eksekutif ACO Tech, Li Pu menyatakan, “Kami yakin kerjasama seperti kami dengan MARii dan Geno adalah jalan ke hadapan dalam mempercepat dan mempercepatkan ekosistem EV yang komprehensif dan kondusif untuk Malaysia.”

Ketua Pegawai Eksekutif MARii, Azrul Reza Aziz berkata, “Kerjasama kami dengan ACO Tech, usaha sama antara PROTON, ECARX dan Altel Communications, dan Geno, menandakan satu langkah penting ke hadapan dalam membentuk masa depan ekosistem EV Malaysia.”

Ketua Pegawai Eksekutif Geno Encik Zhang Yi Ian berkata kepada projek itu. “Inisiatif ini menandakan aplikasi gred industri pertama bagi penyelesaian blockchain.

“Matlamat utama adalah untuk memudahkan anjakan transformatif bagi perusahaan yang mengambil bahagian ke arah model berfokuskan perkhidmatan.” katanya.

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Pay & Go merupakan aplikasi pembayaran pintar tempatan dari Sarawak yang boleh digunakan untuk…
Pelancaran
Terletak di Quill City Mall, PROTON DX merupakan pusat untuk peminat kereta dan teknologi yang…
Informasi
  Dengan kerjasama ini, pengguna ATLAS akan dapat menikmati pengalaman audio yang diperibadikan…