ALFA ROMEO GIULIA 2026 KONGSI PLATFORM DENGAN DODGE CHARGER?

oleh Firdaus Razani|
Berada di bawah satu bumbung Stellantis, Alfa Romeo bakal menghasilkan model akan datang mereka iaitu Giulia 2026 berasaskan sama seperti Dodge Charger.

Mungkin pada mulanya akan timbul kurang keyakinan dengan penggunaan platform yang sama dengan Dodge Charger, kerana bagaimana pengayaan Itali dan muscle Amerika bergabung bukan?

 

alfa

 

Ia bukannya sebuah model rebadged dari Dodge Charger, tetapi ia menggunakan asas yang sama dikenali sebagai Platform Modular Besar SLTA Stellantis yang lebih fleksibiliti.

Alfa Romeo telah berjaya menerima keajaiban jenama tersebut, baik dari segi penggayaan dan penglibatan pemandu.

Oleh itu, penggantian untuk Alfa Romeo Giulia akan mempunyai beberapa jangkaan untuk memenuhinya.

Dengan Platform Modular Besar SLTA Stellantis yang lebih fleksibiliti, ini bermakna jarak roda, panjang keseluruhan, ketinggian dan lebar kereta berdasarkan platform ini boleh berbeza-beza.

 

alfa

 

Hal ini kerana, pada 206.6 inci atau 5.25m, Dodge Charger Daytona EV lebih panjang daripada BMW X7 SUV.

Kebolehubahan dalam dimensi platform yang masuk akal, kerana seni bina asli BEV ini ditetapkan untuk menyokong sekurang-kurangnya lapan kenderaan baharu seperti dari jenama Jeep dan Maserati.

Untuk trenkuasa, sudah pasti Giulia baharu akan menampilkan dalam bentuk bateri elektrik, walaubagaimanapun, sama seperti Dodge Charger, sedan Itali ini akan tersedia dalam enjin pembakaran juga.

Walaupun belum ada maklumat terperinci mengenai enjin apa yang akan digunakan, namun menurut laman Carscoops, Giulia akan menggunakan trenkuasa hibrid.

 

alfa

 

Untuk reka bentuk, CEO Alfa Romeo, Jean Philipe Imparato sudah mengesahkan bahawa model baharu ini bukan sebuah Dodge Charger yang di ‘rebadged’.

Beliau bercakap kepada laman Motor1 dengan berasa teruja, hasil kerja jabatan reka bentuk dan penggayaan telah membina sebuah model baharu yang akan menarik perhatian ramai.

Menurut beliau juga, reka bentuk itu telah pun dimuktamadkan, tetapi perlu menunggu sehingga awal 2026 untuk melihatnya.

 

alfa

 

Sebelum pelancaran model itu, Stelvio baharu akan dilancarkan pada tahun 2025 dan menjelang 2027, Platform Besar SLTA bakal boleh menghasilkan SUV E-segmen yang lebih besar.

Alfa Romeo, buat masa ini, masih tetap menawarkan pelbagai sumber tenaga untuk barisan masa depannya.

 

SUMBER : Carscoops

Berita Berkenaan

Berita Global
Seperti namanya yang tertera, model ini menggunakan asas daripada sedan empat pintu Alfa Romeo…
Berita Global
Menyertai barisan kenderaan baharu untuk pasukan Carabinieri adalah kereta Alfa Romeo Giulia yang…
Berita Global
Turut menarik perhatian adalah pengenalan sedan berprestasi tinggi Giulia Quadrifoglio (dalam…