Ferrari bakal menyokong penuh pemuliharaan seni lukisan ‘Maestà di Assisi’

oleh Danial Yasin Suhaimi|
Selain terkenal dengan penghasilan jentera berkuasa tinggi, Ferrari turut memperjuangkan pemuliharaan karya seni yang mempunyai kepentingan sejarah besar untuk Itali dan dunia.
NISSAN MREC Banner Campaign Mar

Lukisan oleh Cimabue, 'Madonna Enthroned with the Child, St Francis and Four Angels' atau nama lainnya 'Maestà di Assisi' bakal dipulihkan dalam projek yang ditaja sepenuhnya oleh Ferrari.

Kerja pemuliharaan itu bakal dimulakan pada Januari 2023 dan dijangka mengambil masa selama setahun.

 

seni

 

Ketua Pegawai Eksekutif Ferrari, Benedetto Vigna berkata, “Ferrari ialah duta untuk Itali di seluruh dunia. Negara kita adalah sebuah negara yang luar biasa, terkenal dengan warisan seni selama beribu-ribu tahun."

"Dunia kemewahan yang didiami Ferrari mempunyai hubungan rapat dengan seni dan budaya, jadi wajar bagi kami untuk memainkan peranan dalam memelihara karya agung bernilai Itali , yang juga memberi pengajaran daripada kerendahan hati St Francis.”

"Saya percaya tanggungjawab sosial korporat, berkat perkongsian antara sektor awam dan swasta, boleh membawa hasil yang ketara. Projek kami di pendidikan, kesihatan dan perlindungan alam sekitar adalah bukti pendekatan ini. Dengan pengumuman hari ini dibuat bersama-sama dengan para biarawan daripada Sacro Convento, kami berbangga untuk memasukkan pemuliharaan budaya.”

Berita Berkenaan

Berita Domestik
  “Kemalangan dipercayai berlaku apabila kereta mewah dipandu warga Singapura berusia 22 tahun…
Berita Domestik
Perkara tersebut disahkan menerusi satu siaran media yang dikeluarkan baru-baru ini. Difahamkan,…
Berita Global
Semenjak debut kereta pertamanya iaitu 125 S pada tahun 1947 yang dikuasakan enjin 1,500 cc V12,…