FLORIDA LARANG TRANSGENDER TUKAR MAKLUMAT JANTINA PADA LESEN MEMANDU

oleh Firdaus Razani|
Ramai sedia maklum, bahawa lesen memandu salah satu maklumat penting untuk pengesahan identiti selain kad pengenalan ataupun pasport.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Namun, tidak semua maklumat boleh ditukar dengan mudah lagi-lagi yang berkenaan sifat fitrah semula jadi seseorang, iaitu jantina, kerana ia sudah tentu tidak boleh diubah.

Apa yang terjadi ketika ini, di Florida, Amerika Syarikat telah melarang untuk orang transgender menukar jantina pada lesen memandu negeri mereka untuk mencerminkan identiti jantina mereka.

Perubahan dasar yang membingungkan sama ada orang transgender yang telah mengemas kini dokumen mereka boleh menghadapi tuduhan penipuan kerana "menyalahgunakan" identiti mereka.

 

florida

 

Timbalan Pengarah Eksekutif Jabatan Keselamatan Lebuhraya dan Kenderaan Bermotor Florida, Robert Kynoch menulis dalam memo kepada pengarah eksekutif jabatan tersebut bahawa jabatan itu akan membatalkan peruntukan mengenai jantina.

Sebelum ini, dalam Manual Operasi Lesen Pemandu membenarkan warga Florida untuk menukar penanda jantina pada lesen mereka.

Menurut Kynoch, jabatan itu tidak mempunyai kuasa berkanun untuk menguatkuasakan peruntukan yang membenarkan seseorang mengemas kini penanda jantina pada lesen mereka.

Ia hanya boleh diganti apabila ia hilang atau dicuri, atau apabila pemegang lesen menukar nama, alamat atau sekatan mereka.

 

florida

 

Kynoch menambah bahawa istilah "jantina" dalam peruntukan mengenai keperluan jantina "tidak merujuk kepada perasaan dalaman seseorang tentang peranan atau pengenalan jantinanya

“Tetapi secara sejarah dan lazimnya telah difahami sebagai sinonim untuk 'seks', yang ditentukan, oleh ciri-ciri biologi dan genetik semula jadi dan tidak berubah."

Jika pertukaran maklumat jantina itu dilakukan, maka ia akan menjejaskan tujuan rekod pengenalan dan boleh menggagalkan keupayaan negara untuk menguatkuasakan undang-undang.

Memo Kynoch mula-mula dikongsi di platform media sosial X oleh seorang Demokrat Florida, Anna Eskamani.

Eskamani menyifatkan perubahan itu sebagai "satu lagi contoh kasar bagaimana setiap agensi negara telah" dipersenjatai untuk "menyerang orang trans".

 

florida

 

Di bawah dasar baharu jabatan itu, transgender dari Florida yang sudah mempunyai lesen memandu tidak akan dapat menerima lesen gantian dengan identiti jantina mereka berbanding jantina kelahiran mereka walaupun mereka menukar jantina pada sijil kelahiran Florida mereka.

Menurut memo Kynoch, salah nyata jantina seseorang, "difahami sebagai seks," pada lesen memandu merupakan penipuan, yang boleh membawa hukuman jenayah dan sivil, termasuk pembatalan, penggantungan atau pembatalan lesen memandu.

Peralihan dasar adalah sebahagian daripada usaha seluruh negeri yang lebih besar dan selama bertahun-tahun oleh pentadbiran Gabenor Ron DeSantis dan Badan Perundangan untuk menarik balik hak LGBTQ.

Setakat ini, Badan Perundangan Florida sedang mempertimbangkan 11 rang undang-undang yang menyasarkan golongan LGBTQ, menurut American Civil Liberties Union.

Ia termasuk satu yang memerlukan warga Florida untuk menandatangani afidavit yang memperakui bahawa lesen memandu mereka atau ID negeri lain menggambarkan jantina pada kelahiran asal mereka sijil.

Transgender Florida akan dikehendaki menyerahkan mana-mana ID sedia ada yang menunjukkan identiti jantina mereka dan tidak akan dapat menerima pengenalan sedemikian pada masa hadapan.

 

SUMBER : NBCNEWS

Berita Berkenaan

Berita Global
Menerusi perkongsian rakaman kejadian di media sosial, pesawat itu dilihat dijilat api dan…
Berita Global
Berdasarkan laporan daripada WPTV, insiden tersebut sebenarnya berlaku pada Oktober tahun lalu di…
Berita Global
  Syarikat Space Perspective berpangkalan di Florida kini menjual tiket penerbangan dengan…