Honda tampilkan logo H baharu, Saloon Concept, dan minivan Space-Hub

oleh Mohamad Hanif|
Honda menggunakan pentas Consumer Electronics Show 2024 (CES 2024) pada tahun ini untuk memperlihatkan tiga benda baharu termasuklah dua model konsep yang mungkin sekali akan muncul sebagai model produksi kelak.
AION MREC Banner Campaign May 2024

Daripada dua model tersebut, kita dapat melihat penampilan logo "H" baharu Honda yang bakal digunakan pada model-model EV akan datang.
 

H


Menurut Honda, rekaan H baharu itu melambangkan "sepasang tangan yang dihulurkan" yang mencerminkan komitmen Honda untuk memperluaskan kemungkinan mobiliti dan berterusan memenuhi keperluan pelanggannya.

Salah satu model yang dipamerkan ialah Saloon Concept dengan rekaan yang diinspirasikan daripada supercar berbentuk baji era 70-an.
 

H


Honda mengesahkan Saloon Concept akan menjadi sumber inspirasi untuk model sulung 0 Series yang akan muncul di tahun 2026 di pasaran Amerika Utara, Jepun, Asia, Eropah, Afrika, Timur Tengah dan Amerika Selatan.

Tidak banyak info didedahkan, melainkan ia duduk di atas platform baharu EV, ruang kabin yang lebar, panel instrumen berasaskan antaramuka manusia-mesin (HMI), sistem stereng steer-by-wire, dan sistem pengurusan kawalan pergerakan.

Pintu berbentuk gull-wing itu berkemungkinan besar akan digantikan dengan rekaan pintu yang lebih konvensional.
 

Sp[ace


Sebuah lagi model ialah Space-Hub Concept, dengan rekaan yang mengingatkan kita kepada model minivan Hyundai Staria dan Li Auto Mega.

Buat masa ini, Honda mengesahkan tiada perancangan untuk menghasilkan model Space-Hub, namun elemen yang wujud pada minivan ini mungkin akan dibawakan menerusi model produksi 0 Series.

Minivan futuristik ini membawakan bumbung kaca yang luas, susun atur tempat duduk yang fleksibel, namun tanpa sebarang bukaan tingkap pada bahagian belakang.

 

Berita Berkenaan

Berita Global
Menurut Togg, T10F bukan sekadar sebuah kereta, akan tetapi ia sebenarnya 'sebuah peranti pintar…
Berita Global
VF Wild merupakan sebuah trak pikap saiz pertengahan dengan ukuran panjang 5,324 mm dan lebar 1,997…
Berita Global
Vinfast VF3 secara asasnya merupakan sebuah SUV elektrik kecil dua pintu dengan rekaan badan yang…