Kanak-kanak 9 tahun pandu sendiri ke sekolah, rempuh kereta polis semasa dikejar

oleh Penyumbang Rencana|
Seorang kanak-kanak berusia sembilan tahun di Amerika Syarikat (AS) bertindak 'berani mati' apabila nekad memandu kereta ibunya ke sekolah ketika insiden pada minggu lalu.

Sikap tidak sabar budak lelaki itu yang tergesa-gesa mahu ke sekolah akhirnya membawa padah apabila anggota Peronda Lebuh Raya California (CHP) melihat kereta sedan Volkswagen yang dipandunya berhenti di tengah-tengah persimpangan.
AION MREC Banner Campaign May 2024

"Apabila kami mengarahkan ia beredar dari situ, ia memecut secara tiba-tiba dan berlakulah adegan kejar mengejar singkat yang berakhir di lot parkir di bahagian timur Plumas Avenue Elementary School.

"Ia kemudiannya merempuh kenderaan peronda kami ketika cuba berundur. Mujur tiada siapa yang cedera dan hanya kedua-dua kenderaan mengalami kerosakan kecil," jelas CHP menerusi catatan di Facebook.

Tetapi, anggota pihak berkuasa berkenaan terkejut apabila mendapati pemandu tersebut adalah kanak-kanak yang mahu memandu sendiri ke sekolah tanpa pengetahuan keluarganya.

Menurutnya, budak itu selamat dihantar ke sekolah dan kejadian tersebut turut direkodkan.

"Saya melihat 'kepala kecil' di dalam kereta itu selepas kenderaan kami dirempuh dan ia bukan sosok fizikal yang biasa," kata anggota yang menyaksikan insiden itu, Terry Dunn.

Sementara itu, nenek kanak-kanak itu pada mulanya menyangka cucunya telah diculik dan dia sendiri seakan tidak percaya dengan 'kebolehan memandu' budak berkenaan.

"Kami telah memberi peringatan kepadanya dan dia telah berulang kali memohon maaf atas perbuatannya," lapor CBS13 memetik kenyataannya.

 

AGensi

Berita Berkenaan

Berita Global
Kanak-kanak tersebut dikesan di Lebuhraya M1 yang menghubungkan London ke Leeds. "Insiden ini…
Berita Domestik
Menurut Ketua Polis Daerah Shah Alam, Komisioner Mohd Iqbal Ibrahim berkata, pihak polis menerima…
Berita Domestik
  Bapa saudara kanak-kanak itu yang berusia 25 tahun menerima rawatan di zon merah hospital sama…