Lesen B-Full - Kementerian kata syarat sekarang memadai

oleh Firdaus Razani|
Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) berkata syarat dalam permohonan lesen bagi kelas B penuh adalah memadai seperti yang ditetapkan pada masa ini.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

Walaubagaimanapun, MOT akan sentiasa menyemak dan menambah baik kaedah-kaedah berkaitan pengangkutan jalan dari masa ke semasa bagi memastikan keselamatan jalan raya yang tinggi.

Tambahan itu, MOT turut akan menyemak secara berterusan syarat permohonan lesen B penuh melalui Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya (MIROS).

Hal ini kerana, untuk memastikan pemegang lesen mempunyai kemahiran pengendalian kenderaan di dalam sesuatu kelas lesen berkaitan keselamatan semua pengguna jalan raya umumnya.

Ia berikutan persoalan daripada Ahli Parlimen Padang Serai, Datuk Azman Nasrudin dalam Mesyuarat Dewan Rakyat hari ini, yang menyatakan adakah kementerian bercadang untuk menambah syarat dalam permohonan lesen B penuh.

Tambahan beliau, ia adalah untuk memastikan permohon mampu untuk menunggang dan mengendali motosikal berkuasa tinggi demi keselamatan semua pengguna jalan raya.

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Beliau berkata, pihaknya sedang meneliti pelbagai mekanisme terbaik sebelum perkara itu…
Berita Domestik
"Keputusan belum dibuat. Memang ada kajian dilakukan tapi ia masih di peringkat perbincangan lanjut…
Informasi
Laporan Sinar Harian memetik kata-kata Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook yang menyebut,…