MALAYSIA SASAR LEBIH BANYAK STESEN PENGECASAN EV TAHUN DEPAN

oleh Firdaus Razani|
Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, mengalakkan syarikat swasta untuk melabur ke arah menyediakan lebih banyak stesen pengecas kenderaan elektrik (EV) di seluruh negara.
AION MREC Banner Campaign May 2024

Beliau berkata terdapat sasaran 10,000 kemudahan pengecasan EV di seluruh negara menjelang tahun depan, berdasarkan Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Nasional.

"Kami berharap lebih banyak entiti swasta akan menyertai usaha ini, kerana tanpa jumlah kemudahan pengecasan yang mencukupi, orang ramai akan tidak digalakkan menggunakan EV," katanya.

Ditanya berapa banyak stesen pengecas yang tersedia di seluruh negara pada masa ini, Loke berkata hanya terdapat "beberapa ratus".

Loke bercakap kepada pemberita selepas melancarkan stesen pengecas EV di seluruh negara EVlution di sini.

Pelancaran itu adalah kerjasama antara RHB Banking Group, EVlution dan Mastercard.

EVlution menyasarkan untuk mempunyai 2,000 stesen pengecas EV di seluruh negara menjelang 2025.

Loke memuji usaha mereka, menunjukkan bagaimana kementerian menyokong sepenuhnya perkongsian strategik antara EVlution, Mastercard dan RHB Bank untuk meningkatkan kebolehcapaian dan kemudahan pengecasan EV.

Dalam ucapannya, Loke berkata penyahkarbonan industri pengangkutan merupakan langkah penting bagi Malaysia untuk memenuhi komitmen pelepasan sifar bersih menjelang 2050.

Tambahnya, kementerian juga sedang mengkaji untuk mengemas kini mekanisme cukai jalan bagi EV yang akan diumumkan pada awal Mei.

Ketua Pegawai Eksekutif EVlution Jeffrey Ong berkata matlamat untuk mewujudkan 2,000 pusat pengecasan EV termaju menjelang akhir 2025, akan terdiri daripada lokasi di pusat bandar, di sepanjang lebuh raya utama, komuniti kediaman dan tempat awam.

"Kami menyasarkan untuk mempunyai 100 pusat pengecasan EV beroperasi pada separuh pertama tahun ini, sejajar dengan wawasan nasional 10,000 pusat pengecasan EV menjelang 2025," kata Ong dalam ucapannya.

Pelancaran itu adalah sebahagian daripada pameran Minggu Hijau RHB yang diadakan bermula semalam dan berakhir esok.

Pengarah Urusan Kumpulan Perbankan RHB dan ketua pegawai eksekutif bank itu Mohd Rashid Mohamad berkata penerapan amalan baik adalah teras kepada Pelan Hala Tuju dan Strategi Kemampanan jangka panjangnya.

“Pameran julung kali RHB Green Week dan pelancaran rasmi stesen pengecasan EVlution di sini di RHB Centre menunjukkan komitmen ini.

“Kerjasama dan inisiatif ini merupakan langkah ketara ke arah mempromosikan penggunaan EV selaras dengan Dasar Pengangkutan Negara dan menyokong matlamat negara untuk mempunyai 1.5 juta EV di jalan raya menjelang 2040.”

 

SUMBER : TheStar

Berita Berkenaan

Berita Global
Dengan setiap kabel berharga sekurang-kurangnya £1000, ia merupakan masalah dengan kos tinggi,…
Berita Domestik
Menurut Perodua, Myvi Conversion itu bukanlah satu produk yang siap untuk dijual, atau akan dijual…
Model Terbaharu
EV GAC AION Y Plus 2024 diperkenalkan semasa Malaysia Autoshow 2024 di MAEPS, Serdang dan hadir…