PKP: Alih konkrit sekatan dan rempuh polis, 5 lelaki ditahan

oleh SALINA JALIL|
Lima lelaki ditahan kerana cubaan bunuh dan menghalang penjawat awam menjalankan tugas pemantauan lalu lintas ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Kuala Lumpur.


Penahanan suspek berusia antara 20 hingga 27 tahun itu dibuat di kawasan sekatan jalan Country Homes menghala Jalan Kundang, dekat Gombak, semalam.
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 01
MITSUBISHI RAYA PROMO MREC Banner Campaign March 2024 - 02

 

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Arifai Tarawe, berkata dalam kejadian jam 8.30 malam Jumaat lalu, empat suspek berkenaan dilihat mengalihkan konkrit digunakan dalam sekatan jalan raya berkenaan sebelum melarikan diri.

 

“Seorang lelaki melarikan diri dengan menaiki kereta jenis Honda City manakala tiga lagi dengan Perodua Alza.

 

“Kereta Perodua itu yang mengundur dengan laju turut merempuh seorang anggota polis daripada Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) dan motosikal polis di kawasan berdekatan.

 

“Dengan pergelutan, polis akhirnya dapat menangkap empat suspek itu. Anggota yang dirempuh cedera di tangan dan badan manakala motosikal terbabit rosak teruk di bahagian depan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

 

Arifai berkata, seorang lagi suspek yang berada di kawasan sekatan itu memegang telefon bimbitnya dipercayai cuba merakam insiden terbabit dari dalam keretanya.

 

“Lelaki terbabit enggan memberi kerjasama dan bertindak agresif terhadap polis. Dalam hal ini, kita mendapati kesemua suspek mempunyai rekod jenayah.

 

“Selain menahan mereka, kita turut menyita dua kenderaan dan satu telefon bimbit bagi membantu siasatan,” katanya.

 

Semua suspek dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Gombak untuk tindakan selanjutnya mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan, Seksyen 186 Kanun Keseksaan dan Perintah Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Pengisytiharaan Kawasan Tempatan Jangkitan 2) 2020.

 

 

 

BH

Berita Berkenaan

Berita Domestik
Menteri Pengangkutan, Wee Ka Siong berkata, kebenaran itu akan bermula 9 September ini secara janji…
Berita Domestik
  Malah ada majikan yang menetapkan seseorang pekerja itu wajib memiliki lesen memandu sebelum…
Berita Domestik
  "Bilik pameran dalam talian kini terbukti menjadi alternatif yang sesuai untuk pelanggan semasa…