WTCA, GAC MOTOR TANDATANGAN MOU UNTUK OPERASI CKD DI MALAYSIA

oleh Firdaus Razani|
WTC Automotif (M) Sdn Bhd (WTCA), anak syarikat Warisan TC Holdings Bhd, dan GAC Motor International Co., Ltd. (GAC Motor International) baru-baru ini telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) untuk dua projek completely knocked-down (CKD) baharu di Malaysia.
CHERY TIGGO 7 PRO Launch MREC Banner Campaign June 2024

MOU itu akan memudahkan kajian ke dalam pengeluaran CKD bagi versi pemanduan kanan GAC EMKOO bagi pasaran Malaysia dan pemanduan kiri GAC GS3 EMZOOM, yang bakal dieksport ke Vietnam.

Kerjasama ini akan mengukuhkan peranan penting Malaysia dan WTCA sebagai rakan kongsi strategik untuk strategi pertumbuhan serantau GAC melalui peluang pengeluaran dan pembuatan CKD setempat.

WTCA bersedia untuk memanfaatkan pengalaman automotif, keupayaan, dan ekosistem perindustrian Malaysia dengan GAC Motor International untuk pasaran ASEAN.

Ketua Pegawai Eksekutif Warisan TC Holdings Bhd, Tan Keng Meng berkata perkongsian dan kerjasama teknikal dengan GAC Motor International menggariskan visi bersama bakal meningkatkan keupayaan CKD di Malaysia.

 

gac

 

“Ia menjadi bukti kukuh kepada perkongsian kami dan komitmen kolektif kami untuk menyediakan penyelesaian mobiliti, menyepadukan amalan pembuatan mampan.

“Ia akan mewujudkan peluang ekonomi, dan akhirnya memberikan kebebasan kepada pelanggan di seluruh ASEAN untuk melangkah lebih jauh,”katanya.” katanya.

Perjanjian penting ini turut memberikan WTCA hak untuk memasang model kenderaan sah GAC secara tempatan menggunakan kit dan komponen CKD yang dihasilkan mengikut standard kualiti GAC.

Selain itu, WTCA, melalui Perjanjian Pengedarannya, ia mencerminkan usaha bersama untuk menyampaikan produk dan perkhidmatan yang luar biasa kepada pelanggan.

Kerjasama dengan WTCA ini menandakan projek CKD pertama GAC di pasaran luar negara, melambangkan langkah penting ke arah mengembangkan kehadiran globalnya.

Perkongsian teknikal antara GAC dan WTCA membuahkan hasil dengan berjaya memulakan CKD Start of Production (SOP) untuk SUV kompak GAC GS3 EMZOOM di kilang WTCA di Segambut.

Pencapaian ini direalisasikan hanya dalam tempoh 13 bulan selepas pengumuman projek, pencapaian yang ketara berbanding purata industri.

Majlis memotong reben telah dijalankan di kilang pemasangan Segambut untuk meraikan kejayaan SOP ini, yang menyediakan pentas untuk pengeluaran besar-besaran penuh.

 

gac

 

Tan berkata, “Pasukan kami di WTCA amat berbangga dengan kerjasama yang lancar dengan rakan kongsi GAC kami yang dihormati dalam melaksanakan SOP yang dipercepatkan untuk GAC GS3 EMZOOM.

“Pencapaian ini menjadi bukti kepada keupayaan integrasi teknikal kami yang teguh dan kepakaran kolektif yang luas dalam menyampaikan kecemerlangan pembuatan” ujarnya.

Pengeluaran CKD GAC GS3 EMZOOM kini telah beralih ke peringkat Pengeluaran Penuh.

Presiden Kumpulan GAC, Feng Xingya, yang menghadiri acara itu, menyatakan keyakinannya yang kuat tentang perkongsian antara GAC dan Kumpulan Tan Chong.

“GAC berpegang teguh dalam komitmennya untuk bekerjasama rapat dengan Kumpulan Tan Chong, merebut peluang yang muncul, dan mencipta situasi menang-menang strategik untuk kedua-dua entiti.

“Usaha kolektif ini akan meremajakan pembangunan ekonomi dan sosial serantau, menyuntik tenaga baharu ke dalam pakatan mesra antara China dan Malaysia,” tambahnya.

Berita Berkenaan

Berita Domestik
GAC GS3 Emzoom merupakan SUV segmen B generasi kedua  yang boleh didapati dalam dua varian utama,…