Xpeng sasar masuk pasaran Malaysia tahun ini

oleh Firdaus Razani|
Pembuat kenderaan elektrik (EV) China, Xpeng merancang untuk melancarkan model pemanduan kanan pertamanya pada separuh kedua tahun ini.

Rancangan tersebut adalah untuk mempercepatkan usahanya untuk ke pasaran global yang menyasarkan pasaran seperti Hong Kong dan Asia Tenggara.

Pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif, He Xiaopeng berkata, Thailand, Singapura dan Malaysia akan menjadi sasaran memandangkan Xpeng, sebahagiannya dimiliki oleh Volkswagen Group, berusaha untuk menjadi antara pembina terkemuka EV pintar.

 

xpeng

 

Menurut beliau dalam satu jawapan bertulis kepada Post, “Selaras dengan strategi go-global 2.0 Xpeng, kami telah menjalin perkongsian dengan semakin banyak pengedar berkebolehan di luar negara.

“Dengan matlamat utama menjadikan kereta elektrik pintar terbaik dalam kelasnya boleh diakses oleh pelanggan di seluruh dunia,” katanya.

Penghantaran kereta pemanduan kanan di luar China akan memberikan Xpeng akan menyelamatkan dari potensi penurunan jualan di China, di mana perang harga menjejaskan keuntungan hampir setiap jenama.

CEO itu berkata Xpeng juga akan berusaha untuk menembusi pasaran utama Eropah seperti Jerman dan Perancis dengan model pemanduan kirinya.

Seorang perwakilan kepada Kongres Rakyat Kebangsaan, Beliau membuat kenyataan itu semasa sesi tahunan badan perundangan tertinggi, yang berakhir di Beijing pada hari Isnin.

Presiden syarikat, Brian Gu, memberitahu Post tahun lepas bahawa kereta panduan kanan pertamanya akan menjadi edisi terkini SUV yang paling laris iaitu G6.

 

xpeng

 

Gu berkata bahawa ia mungkin akan memasuki Hong Kong pada akhir 2024, dan menandakan langkah pertama untuk memanfaatkan pasaran bandar itu dengan model pemanduan sebelah kanan.

Di China, G6, yang mengemudi secara automatik di sepanjang jalan bandar menggunakan Navigation Guided Pilot (X NGP) syarikat, berharga daripada 209,900 yuan (RM136,000) hingga 276,900 yuan (180,000).

Saingan domestik Xpeng iaitu Nio dan Li Auto masih belum mendedahkan rancangan mereka untuk menjual kenderaan berkuasa bateri di Hong Kong.

Ketiga-tiga syarikat itu dilihat sebagai respons terbaik China kepada pembuat kereta AS Tesla.

Kesemuanya memasang EV yang dilengkapi dengan teknologi pemanduan autonomi awal, sistem hiburan dalam kereta yang canggih dan bateri berprestasi tinggi.

Pada 2023, Xpeng menyerahkan 141,601 kenderaan kepada pelanggan di China, ia meningkat sebanyak 17 peratus pada tahun lalu.

 

xpeng

 

Dalam dua bulan pertama 2024, pembuat kereta itu melaporkan 12,795 penghantaran, meningkat 14 peratus daripada tempoh yang sama tahun lepas.

Pada awal Mac, Xpeng mengumumkan ia melanjutkan diskaun 20,000 yuan (RM13,000) untuk G6 sehingga akhir bulan di tengah-tengah perang harga yang semakin meningkat dalam pasaran domestik.

Ia berikutan langkah BYD pada 18 Februari untuk menetapkan harga hibrid plug-in Qin Plus DM-i yang diubah suai 20 peratus di bawah edisi sebelumnya pada 79,800 yuan (RM52,000).

Keesokan harinya tiga syarikat, termasuk syarikat usaha sama General Motors, menyertai perperangan menentang BYD yang meletakkan harga kereta terlaris berkuasa bateri mereka di bawah paras 100,000 yuan (65,000).

Ia meningkatkan lagi perang harga yang boleh mempercepatkan peralihan kepada EV dalam negara besar itu.

Pada 29 Februari, Volkswagen yang membeli 5 peratus kepentingan dalam Xpeng berkata ia akan membangunkan bersama dua kenderaan berkuasa bateri bersaiz sederhana dengan rakan kongsi Chinanya.

Ia dijangka akan mula diperkenalkan di tanah besar China pada 2026.

EV baharu dengan lencana VW itu, akan direka bentuk dan dibina berdasarkan aktiviti pembelian bersama dan perkongsian teknologi yang akan mengurangkan masa pembangunan lebih daripada 30 peratus, kata pembuat kereta Jerman itu dalam satu kenyataan.

 

SUMBER : SouthChinaMorningPost

Berita Berkenaan

Berita Global
Dasar ekonomi itu meurujuk kepada penerbangan dron dengan dan tanpa juruterbang di bawah paras 3,…
Berita Global
Ia juga membuktikan Xpeng serius dalam usaha untuk memasarkan produk mereka untuk pasaran Panduan…
Berita Global
Menurut Brian Gu, Presiden dan Naib Pengerusi untuk Xpeng Motors, teknologi pemanduan pintar (smart…