Alat ganti, aksesori tiruan kereta Hyundai dirampas

oleh Penyumbang Rencana|
gambar dari Sinar Harian
Sebanyak 1,263 unit alat ganti dan aksesori tiruan jenama Hyundai bernilai RM20,087 dirampas oleh sepasukan pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Pulau Pinang pada Selasa.

Pengarah KPDN Pulau Pinang, S Jegan berkata, rampasan itu dibuat dalam serbuan melibatkan empat premis berbeza di sekitar negeri ini.
AION MREC Banner Campaign May 2024

Menurutnya, serbuan dibuat bersama wakil pemilik cap dagang berdasarkan aduan yang diterima.

"Hasil serbuan yang dijalankan ke atas empat buah premis tersebut berjaya menemui barangan yang disyaki tiruan, terdiri daripada alat ganti dan aksesori kenderaan bermotor yang didagangkan secara borong dan runcit.

"Kesemua premis tersebut disyaki telah melakukan kesalahan dan disiasat di bawah Akta Cap Dagangan 2019," katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Jegan turut memberi amaran kepada individu atau syarikat berkaitan supaya sentiasa mematuhi perundangan yang telah ditetapkan.

"Mana-mana orang yang melakukan kesalahan boleh diambil tindakan di bawah Akta Cap Dagangan 2019 dan jika disabitkan boleh didenda tidak lebih RM10,000 bagi setiap barang-barang yang dipakaikan dengan salah cap dagangan berdaftar atau dipenjarakan tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya.

"Sementara itu, bagi kesalahan berikutnya tidak melebihi RM 20,000 bagi setiap barang-barang yang dipakaikan dengan salah cap dagangan berdaftar atau dipenjarakan tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya," jelasnya.

Kata beliau, bagi syarikat sekiranya sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM 15,000 bagi setiap barang-barang yang dipakaikan dengan salah cap dagangan berdaftar manakala bagi kesalahan berikutnya tidak melebihi RM30,000 bagi setiap barang-barang yang dipakaikan dengan salah cap dagangan berdaftar.

"Pengguna diminta menjadi mata dan telinga bagi menyalurkan maklumat kepada pihak berkuasa berhubung aktiviti yang menyalahi peraturan di bawah Akta KPDN.

 

Sinar Harian

Berita Berkenaan

Berita Global
"Kami melihat ciri atas permintaan sebagai pilihan, untuk menambah lebih banyak pemperibadian dalam…
Berita Global
Namun begitu Hyundai mengakui bahawa ujian itu adalah satu simulasi sahaja kerana ia dilakukan di…
Berita Global
  Jarak roda Sonata Taxi 70 milimeter (mm) lebih panjang berbanding teksi Sonata New Rise (…