Angka tempahan Tesla Model Y cecah 10k berita palsu - Tesla Malaysia

oleh Danial Yasin Suhaimi|
"Hype" bagi kedatangan beberapa minggu ini pastinya menimbulkan pelbagai reaksi dari pelbagai pihak, terutamanya bagi pesaing dan pembeli di pasaran Malaysia.
KTM aspiRC MREC Banner Campaign October 2023
HONDA CITY MREC Banner Campaign November 2023

Semenjak tempahan bagi model EV pertamanya untuk pasaran Malaysia iaitu Model Y dibuka, ramai yang berkongsikan melalui sosial media mengenai tempahan yang telah dilakukan, sekaligus menimbulkan persoalan mengenai jumpa tempahan keseluruhan terkini.

Sebelum ini tular berita mengenai jumlah tempahan bagi Tesla Model Y telah mencecah sehingga 10,000 tempahan, pastinya angka yang agak sukar untuk dipercayai.

Pengarah wilayah Tesla, Isabel Fan telah menafikan dakwaan yang tersebar dalam talian bahawa ia telah memperoleh 10,000 tempahan mengejutkan untuk Model Y dalam tempoh empat hari selepas pelancarannya.

Isabela berkata, "Jumlah tempahan sebenar akan kekal tidak didedahkan, tetapi Tesla memberi jaminan kepada orang ramai bahawa minat terhadap Model Y adalah kukuh dan menghargai sokongan daripada komuniti pelanggan kami yang semakin meningkat di Malaysia."

Untuk pasaran Malaysia, Tesla Model Y ditawarkan bermula dari RM199,000 hingga RM288,000 dengan tiga pilihan varian, iaitu Model Y RWD, Model Y AWD Long Range dan Model Y AWD Performance.

Anda kini boleh memilih tiga varian yang ditawarkan bergantung kepada konfigurasi trenkuasa bersama beberapa pilihan tambahan menerusi laman web configurator Tesla Malaysia.

 

Sumber: New Straits Times

 

Berita Berkenaan

Gaya Hidup
Kita sedia maklum bahawa rekaan Cybertruck sememangnya sukar untuk dihadam, lebih-lebih lagi…
Gaya Hidup
Bagi merancakkan lagi rangkaian produk Cybertruck, Tesla telah memperkenalkan satu lagi varian yang…
Pelancaran
Dipertontonkan buat pertama kali pada tahun 2019, harga rasmi yang diumumkan 50 peratus lebih…